Руските войски използват дронове-камикадзе над ядрените реактори на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщават от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна в социалната мрежа Facebook.

Подразделенията за активно действие на ГРУ са намериха потвърждение, че руснаците използват дронове в Запорожката АЕЦ. Видеозаписът от руски FPV дрон е получен с помощта на радиоелектронно разузнаване. Кадрите носят обозначението UT4D.TT, което показва, че дронът е доставен от Министерството на отбраната в Москва.

Маршрутът на полета на руския дрон камикадзе минава над енергоблоковете на Запорожката АЕЦ към контролираните от Украйна населени места Никопол и Марганец, които са обект на постоянни руски атаки.

Говорителят на ГРУ Андрей Черняк подчерта, че руснаците използват територията на ЗАЕЦ за изстрелване на дронове, тъй като ВСУ не могат да отвърнат на огъня в километровата зона около съоръжението.

Според данни на разузнаването на Киев руските войско са оборудвали стартови площадки за своите дронове в близост до VI реактор на ЗАЕЦ.