Израел нанесе въздушни удари в Ливан и Ивицата Газа срещу палестински въоръжени групи, които според него са изстреляли десетки ракети от Ливан към израелска територия в четвъртък, пише The Wall Street Journal.

Необичайният изблик на насилие от Ливан предизвика опасения за по-широк конфликт между Израел и неговите съседи по време на период на високо напрежение около едно от най-свещените места в Йерусалим. Военни анализатори посочват, че ракетната атака е най-голямата от 2006 г., когато Израел и ливанската въоръжена групировка Хизбула водиха 34-дневна война.

Сирени за въздушна тревога завиха в градове в Северен Израел в четвъртък следобед, изпращайки десетки израелци да бягат към бомбоубежищата. Повечето от ракетите са били свалени от израелската въздушна отбрана или са паднали на открито. Най-малко двама израелци са били леко ранени от шрапнели, съобщиха израелските здравни служители.

Израелските военни казват, че зад ракетния обстрел от Ливан стоят палестински бойни групировки като ХАМАС, която управлява Ивицата Газа, и палестинския "Ислямски джихад“. Израелският военен говорител Ричард Хехт заяви, че атаката вероятно е била извършена със знанието на Хизбула и че армията проучва дали Иран, главният регионален враг на Израел, е замесен.

Нито палестинските групировки, нито Хизбула поеха отговорност за ракетните атаки. Лидерът на Хамас Исмаил Хания присъства в ливанската столица Бейрут на официално посещение в четвъртък.

Късно вечерта в четвъртък израелската армия е атакувала фабрики за боеприпаси и тунели, принадлежащи на Хамас в Газа, което накара палестинските бойци да изстрелят ракети по израелските градове близо до границата с Газа. Силни експлозии се чуха в цялата Ивица Газа. Няма данни за жертви от двете страни.

По-късно израелски самолети удариха цели на Хамас в Южен Ливан, съобщиха израелските военни. Ливанските медии съобщават за израелски въздушни удари в околностите на Тир, на около 25 километра от израелската граница.

"Отговорът на Израел, тази вечер и занапред, ще нанесе значителни щети на нашите врагове“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Размяната на удари между Израел и екстремистите в Ливан и Газа последва дни на ескалация на напрежението. Това се случва на фона на очевиден подем във войната в сянка на Израел с Иран, който подкрепя Хизбула, Хамас и Ислямски джихад.

Израелски служители по сигурността смятат, че непосредствената причина е израелска полицейска акция в комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим, при която са арестувани стотици, предизвиквайки осъждане от целия арабски свят. Свещеното място, огнище на израелско-арабското напрежение, е свещено както за мюсюлманите, така и за евреите, които го наричат Храмовия хълм.

В комплекса Ал Акса в сряда израелски офицери се опитаха да разпръснат със сила палестинци, барикадирани в джамията преди очакваното посещение за Пасха от израелски евреи. Израелската полиция съобщава, че палестинците са стреляли с фойерверки и са хвърляли камъни по нейни служители. Във видеозаписи, разпространени в официалните медии на Палестинските власти, може да се види как полицията се бие с палестинците и ги удря с палки.

Египет, Йордания и Саудитска Арабия, наред с други арабски страни, разкритикуваха решението на Израел за провеждане на акцията. Хизбула заяви, че ще "застане рамо до рамо с палестинския народ и фракциите на съпротивата във всички стъпки, които предприемат, за да защитят богомолците и джамията Ал Акса“.

Палестинските бойци в Газа изстреляха няколко ракети по израелски градове в отговор в сряда сутринта, което предизвика израелски въздушни удари срещу военни обекти, принадлежащи на Хамас. В четвъртък сутринта бойци от Газа изстреляха няколко ракети земя-въздух към Израел, които експлодираха във въздуха.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател осъди ракетния обстрел от Ливан, като подчерта, че САЩ застават зад "легитимното право на Израел да се защитава срещу всички форми на агресия“.

Ливанският премиер Наджиб Микати осъди ракетния обстрел, който той нарече "използване на ливанска територия за извършване на операции, които разклащат настоящата стабилност“. Г-н Микати и външният министър Абдала Бу Хабиб поискаха международната общност да "притисне Израел да спре ескалацията“.

Ракетният обстрел идва насред спираловидното насилие в региона. През последните три месеца кръвопролитията в окупирания Западен бряг нарастват, като най-малко 88 палестинци са убити, включително екстремисти и цивилни. Най-малко 15 израелци бяха убити при палестински атаки през същия период.

Органите за сигурност на Израел отдавна се притесняват от възможността за война на няколко фронта срещу палестински въоръжени групировки като Хамас в Газа на юг и Хизбула на север.

След войната с Израел през 2006 г. Хизбула драстично разшири арсенала си от около 11 000 на 130 000 ракети, според Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

За последно Израел и Хизбула си размениха ракетни удари през август 2021 г., когато Хизбула изстреля 19 ракети по израелска територия. Израелската армия бомбардира райони на Южен Ливан, за които се смята, че са били източникът на ракетите в отговор. Няма данни за жертви от двете страни.

Преди няколко седмици израелските служители по сигурността установиха, че извършителят на крайпътен атентат с бомба дълбоко в израелската територия е преминал в Израел от Ливан. Израелската армия все още разследва дали Хизбула стои зад атаката.

В реч в края на март лидерът на Хизбула Хасан Насрала заплаши да отговори "неумолимо и бързо“, ако Израел извърши "всякаква агресия, която достигне която и да е област в Ливан или което и да е лице на ливанска територия“ в отговор на атаката.

Напрежението се повиши през последните седмици и между Израел и Иран, патрона на Хизбула. В неделя противовъздушната отбрана на Израел свали ирански дрон, който премина в страната от Сирия, съобщиха израелските военни.

Израел засили кампанията си срещу Иран и неговите проксита в Сирия през последните дни, нанасяйки удари по цели в страната най-малко четири пъти през последната седмица и половина, според сирийските държавни медии. Двама членове на Ислямската революционна гвардия на Иран бяха убити при неотдавнашни израелски удари, съобщиха иранските държавни медии.

Израел не е коментирал ударите в Сирия. По време на неделно посещение в база на израелската армия в окупирания Западен бряг, министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел няма да позволи на Иран да се окопае в Сирия, където военните и милициите на Техеран помогнаха на президента Башар ал-Асад да победи бунтовниците, които бяха подкрепяни от западната коалиция.

"Когато е необходимо, ще ги изтласкаме от Сирия там, където им е мястото, а това е Иран“, предупреди той.