Руските войски са се възползвали от тактическото си предимство северозападно от Авдeевка, където продължават да настъпват, но крайната цел на руските сили на тази част от фронта остава неясна. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вероятно са разменили пространство (територия) за време. Това се посочва в доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Според анализаторите от института в нощта на 3 срещу 4 май руските войски са направили забележим тактически напредък на северозапад от Авдеевка в района на Архангелск.

От ISW допускат, че украинските сили може да са направили тактически отстъпление, "разменили са пространство за време", докато очакват пристигането на  американската помощ на фронта през следващите седмици – "подходящо решение за сила с недостатъчен ресурс, изложена на риск да бъде преодоляна".

Въпреки това ISW продължава да оценява, че руските сили вероятно се опитват да се възползват от ограничения времеви "прозорец" преди пристигането на западната военна помощ чрез засилване на настъпателните операции и че руските сили може да предприемат допълнителни тактически стъпки на това направление.

От ISW добавят, че руските войски изглежда са се възползвали от тактическата ситуация северозападно от Авдеевка, но крайната им цел на тази част от фронта остава неясна.

Руските сили най-вероятно са решили да експлоатират района, където е най-вероятно да получат тактическо предимство в близко бъдеще, но не е ясно дали ще продължат да натискат на север към Торецк или ще се върнат към предишния си фокус върху Покровск на северозапад.

"Руските войски вече са разположили приблизително една дивизионна сила (основно четири бригади от Централния военен окръг на Руската федерация) на фронтовата линия северозападно от Авдеевка и се съобщава, че продължават да разполагат допълнителни сили в района", посочват в доклада си от ISW.

Прегледът не пренебрегна и известието за обявяване на издирване на президента на Украйна Володимир Зеленски, командващия Сухопътните сили на Украйна генерал-лейтенант Александър Павлюк и президента на Украйна (в периода 2014 г.–2019 г.) Петро Порошенко.

Според анализаторите подобно решение на Кремъл е част от информационната операция на Русия "Майдан 3" и по-широките усилия на Кремъл да дискредитира сегашното и предишните прозападни украински правителства, дошли на власт след 2014 г. както и дипломатически да изолира Украйна.

Ключови констатации от доклада на ISW за 4 май:

-Руските войски направиха забележим тактически напредък на северозапад от Авдеевка в района на Архангелск в нощта на 3 срещу 4 май.

-На 4 май руските правоприлагащи органи претърсиха поддръжници на затворения руски ултранационалист и активист Игор Гиркин (известен като Стрелков) в района на Тула, вероятно в опит да създадат информационни условия за забрана на движението в Русия.

-Наскоро руските войски настъпиха близо до Авдеевка и Донецк, както и в граничната зона на Донецка и Запорожка области.

-Кремъл продължава кампанията си за централизиране на контрола върху нередовните сили на т. нар. ДНР чрез кооптиране на нейните командири и служители.