Руската федерация разчита на огромните запаси от материална и друга техника от съветската епоха, за да поддържа операциите в Украйна на нива, които далеч надхвърлят възможностите на сегашния отбранителен запас на Москва. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че Русия няма да може да мобилизира своя отбранителен фонд за попълване на оборудването от съветската епоха в продължение на много години.

В подкрепа на тезата анализаторите цитират данни от Британския международен институт за стратегически изследвания (IISS), който през февруари съобщи, че Русия е в състояние да поддържа текущия темп на загуби на техника (повече от 3000 бойни бронирани машини годишно) в продължение на поне две до три години, основно поради повторно използване на оборудване от складове.

IISS изчислява, че Русия е загубила повече от 3000 бронирани бойни машини през 2023 година и около 8000 от началото на войната през февруари 2022 година. В същото време Москва е възстановила най-малко 1180 танка и около 2470 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, извадени от складовете през 2023 година.

Докладът също така припомня информация от украинския военен наблюдател Константин Машовец, че руската отбранителна индустриална база е в състояние да произвежда 250-300 нови и модернизирани танка годишно и да ремонтира още толкова.

"Русия вероятно ще се бори да поддържа адекватно своите части в дългосрочен план, без да привежда икономиката си на военна основа, стъпка, която Владимир Путин досега се опитваше да избегне“, се казва в доклада на ISW.