Представители на САЩ заявяват, че ще подкрепят нови контраофанзивни операции на украинските въоръжени сили през 2025 г. За тази цел Киев трябва да поеме инициативата за цялата война възможно най-скоро, тъй като доминирането на Русия на фронта през 2024 г. ще ѝ даде редица предимства. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Анализаторите на ISW се позовават на изявленията на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, публикувани във Financial Times. Съливан заяви, че през 2025 г. Украйна планира да проведе контраофанзивна операция за връщане на украинската територия, окупирана от Русия. Това ще бъде възможно, след като американската военна помощ спре по-нататъшното напредване на руските войски през 2024 г.

Говорителят на Белия дом съобщи за напредване на руските войски за неопределен период от време и отбеляза, че американската военна помощ няма да "обърне моментално ключа" на ситуацията на бойното поле в Украйна. Съливан също така заяви, че американската помощ ще позволи на украинските сили да "удържат фронтовата линия" и да се противопоставят на руските атаки до 2024 г.

"ISW продължава да смята, че ще са необходими още няколко седмици, за да могат западните оръжия и боеприпаси да пристигнат в украинските части на фронтовата линия и да започнат да оказват осезаемо въздействие на бойното поле.

Пристигането на американската военна помощ за Украйна вероятно ще позволи на украинските сили да стабилизират фронтовата линия и да си върнат инициативата", се посочва в доклада.

ISW припомня публикацията на Financial Times от януари т.г., според която американски официални лица се застъпват за това Украйна да проведе "по-консервативна активна отбрана" през 2024 г. и да се подготви за контранастъпление през 2025 г.

"ISW и преди е излагала подробни аргументи, че украинската "активна отбрана" през 2025 г. ще предаде на руските сили инициативата на военните действи за повече от година. Това ще позволи на противниковите командири да формират желаните условия, като определят времето, мястото и интензивността на атаките на руската армия. По този начин руснаците ще могат да контролират ресурсите, които украинските войски ще изразходват за такъв дълъг период от време", посочват още от ISW.

В доклада се отбелязва, че руски военен блогър е реагирал положително на публикацията на FT от 5 май и е отбелязал, че "руснаците могат просто да нанасят въздушни удари с авиобомби по украинските позиции до края на 2024 г., ако украинските въоръжени сили не възнамеряват да започнат контраофанзивна операция", която да притисне руските сили през тази година.

От ISW смятат, че тактически значимото напредване на руските сили северозападно от Авдеевка и потенциалната заплаха от руска настъпателна операция в Харковска област са пряко свързани със способността на руските сили да нанасят безразборни удари с авиобомби по фронтовата линия, ограничените и отслабени украински отбранителни операции и контрола на Русия върху инициативата в целия театър на операциите.

Анализаторите от Института отбелязват, че преди украинските въоръжени сили да могат да се борят за инициативата в целия театър на военните действия и да проведат контранастъпателна операция по-късно през 2024 или 2025 г., те ще трябва да реализират редица задачи:

-да получат и интегрират американската военна помощ в предните позиции

-да стабилизират фронтовата линия

-да се защитят от прогнозираните руски настъпателни операции през лятото

-да предотвратят оперативно значимо руско настъпление

-да разрешат текущите проблеми с човешките ресурси.

"Способността на Украйна да освободи територията си и да проведе контраофанзивни операции зависи от поредица неприети решения на Запад, в Русия и в Украйна и всички външни опити да се наложи график за украинските контраофанзивни операции игнорират реалността на бойното поле", се посочва в доклада на ISW.

Според данните от картите на ISW украинските отбранителни сили са разширили позициите си в Херсонска област и са възстановили позициите си в село Невелское край Авдеевка. Въпреки това руснаците са успели да постигнат известен напредък край Купянск.

В същото време руската армия не разполага с достатъчно войски, за да напредне и да превземе Харков или Суми.

През април президентът Володимир Зеленски заяви, че ВСУ може да премине в контранастъпление, ако получи и натрупа достатъчно оръжия, особено от САЩ.

По-рано анализатори на ISW предположиха, че ВСУ могат да стабилизират фронта и да започнат ограничено контранастъпление до края на тази година.