За да представлява реална защита за Русия, границата на евентуална бъдеща "санитарна зона“ в Украйна трябва да минава по границите на Лвов. Съответното предложи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в канала си в Telegram, предава ТАСС.

"Предвид враждебните решения за снабдяване на режима в Киев с все повече оръжия с голям обсег, такава линия трябва да минава по границите на Лвов (Лемберг), за да играе реална отбранителна роля“, коментира бившият премиер и президент на Русия. Според него "това ще бъдат новите безопасни граници на това, което се нарича "държава 404“.

Москва ще обмисли възможността за създаването на "санитарна зона“ в Украйна, в случай че продължат обстрелите по руска територия от нейна страна, обяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин във вторник.

"Разбира се, възможността за обстрел от територията на Украйна остава. Има няколко начина за решаването на ситуацията: първо, повишаване на ефективността на контрабатарейната борба. Но това не означава, че няма да има удари на наша територия. И ако те продължат, тогава явно ще трябва да обмислим въпроса, казвам го много внимателно, да създадем някаква санитарна зона на територията на Украйна на такова разстояние, от което да е невъзможно да се нанасят удари по нашата територия“, подчерта Путин в рамките на среща с военни кореспонденти.

"Това е отделен въпрос, не казвам, че утре започваме тази работа, трябва да гледаме как ще се развие ситуацията“, добави президентът на Русия.