Изборната нощ в Турция бе като криминален трилър, който тепърва ще се изяснява – в продължението. След преброяване на гласовете стана ясно, че настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган изпреварва своя съперник Кемал Кълъчдароглу, но пропуска мнозинството от 50 процента. Това прави балотажа на 28 май все по-интересен, коментира германското издание Focus.

"Фокус" представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

"Турция реши да има равенство... Като цяло изборите бяха свободни, но не и честни“, обобщава журналистът на изданието Алев Доган, следила гласуването в югоизточната ни съседка.

Управляващата в Анкара "Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) многократно е внасяла възражения срещу изборния процес.

"По време на предизборната кампания опозицията пострада от репресии. В нощта на изборите ПСР подаде възражение навсякъде, където опозиционният кандидат печелеше мнозинството на президентските избори, така че на някои места трябваше да бъдат направени до единадесет нови преброявания – например в части от Истанбул и в Анталия“, твърди кореспондентът на Focus.

Алев прекарва нощта в централата на ПСР, където е имало не само по-възрастни хора,  аплодирали Реджеп Тайип Ердоган, но и по-млади. Оценката:

"Поляризацията преминава през всички среди. Има и такива, които дават гласовете си на Ердоган заради собствените им консервативно-религиозни убеждения -  бих казала: не само въпреки, но и заради неговия авторитарен стил на управление“.

Ердоган вижда себе си "много напред". Все пак ще отнеме известно време, преди да стане ясно дали е прав. Той обаче е сигурен, че избирателите ще предпочетат "сигурност и стабилност“ на балотажа на 28 май.

На проведените паралено парламентарни избори се очерта мнозинство от правителствения съюз. Ердоган би могъл да използва това в своя полза при балотажа с аргумента, че президентът и парламентарното мнозинство трябва да принадлежат към една и съща партия.

Опозицията обвинява партията на Ердоган в "тактически маневри" при преброяването на гласовете. ПСР умишлено възрази срещу резултатите в опозиционните бастиони. Лидерът на опозицията Кълъчдароглу заяви, че въпреки клеветите и обидите си Ердоган не е получил резултата, който е очаквал.

Според Висшия избирателен съвет на Турция изборите са преминали без големи инциденти. В интернет пространството обаче се разпространяват видеа с обвинения в манипулация.

Изборите са едни от най-важните в историята на страната, защото биха могли да сложат край на 20-годишното управление на Ердоган и да поставят началото на фундаментална промяна в политиката на Турция. Критиците се опасяват, че страната с около 85 милиона души може напълно да се плъзне към автокрация, ако Ердоган спечели отново.