ЕС е постигнал целта си да запълни газовите хранилища до поне 80% "много преди“ крайния срок през ноември, въпреки продължаващите прекъсвания на доставките на газ от Русия, съобщиръководителят на ЕС по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Euractiv.

ЕС определи целта за съхранение през май в отговор на спирането на руския газ и продължаващата енергийна криза. Целта беше да се достигнат най-малко 80% до 1 ноември 2022 г. и поне 90% до 1 ноември през следващите няколко години, за да се гарантира, че има достатъчно газ за през зимата.

"Държавите-членки и компаниите свършиха чудесна работа. Нека продължим да запълваме там, където нивото е все още по-ниско, и да приложим плана за намаляване на търсенето в ЕС. Това ще ни помогне да преминем през зимата безопасно“, отбеляза Симсън в сряда в "Туитър“.

Не всички страни от ЕС имат подземни хранилища. От тези, които имат, 10 са надхвърлили целта от 80%, определена за ноември тази година.

Съхранението в Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Италия, Полша, Португалия, Испания и Швеция е над 80%, въпреки че капацитетът за съхранение варира драстично между тези страни.

Междувременно шест страни – Австрия, Хърватия, Унгария, Нидерландия, Румъния и Словакия – изпълниха междинната си цел за 1 септември и са на път да достигнат целта от 80%.

Нидерландия, ключова страна за съхранение на газ в Европа, е близо до постигане на целта за съхранение от 80% и очаква да го направи през следващата седмица. Освен това има за цел да отиде по-далеч и да запълни хранилището си до 90%.

И въпреки намалените доставки на газ от Русия, вътрешните резервоари за съхранение в Австрия продължиха да се пълнят миналата седмица.

Съхранението на страните се е увеличило от 61,9% на 65,2% между 20 и 27 август, което означава, че вече е надхвърлило междинната си цел за 1 септември от 60% и е на път да достигне междинната си цел от 1 октомври от 70%.

Междувременно държавният секретар на Унгария по международната комуникация и отношения Золтан Ковач написа в Туитър във вторник (30 август), че страната е надхвърлила целта си.

Будапеща също подписа договор с Газпром, руската държавна енергийна компания, за около максимум 5,8 милиона кубически метра газ на ден в допълнение към договореното количество, което вече е договорено.

"Енергийните доставки на Унгария са осигурени“, каза Ковач.

Симсън обаче намекна, че някои държави не се справят толкова добре с постигането на целта за запълване. Докато общите нива на съхранение в ЕС са пълни на 80,17% към 31 август, България и Латвия са под междинната си цел за 1 септември.

България е съвсем малко под целта си, но Латвия е с над 10 процентни пункта от това, което трябва да бъде до 1 септември, и с над 25 процентни пункта от целта от 80% през ноември.

За да се гарантира, че целта е изпълнена и че ЕС може да премине безопасно през тази и следващата зима, ЕС постигна съгласие относно план за намаляване на потреблението на газ в края на юли.

Планът включва цел за намаляване на потреблението с 15% между август 2022 г. и март 2023 г., което може да стане обвързващо, ако ситуацията се влоши.