Франция, Германия и Европейският съюз организират на 15 април в Париж международна хуманитарна конференция за Судан и неговите съседи по повод първата годишнина от войната, която ООН определи като "една от най-тежките хуманитарни катастрофи в последно време". Европейският съюз се надява да събере над 1 милиард евро (1.97 милиарда лева) в подкрепа на Судан, пише The Guardian.

Стефан Сежурне, министър на външните работи на Франция, изрази солидарността си със засегнатия от войната судански народ на съвместна пресконференция и заяви, че целта на събирането е да мобилизира международната общност.

Той заяви, че днешната конференция ще включва три срещи: политическа среща за инициативите за посредничество, сесия за мобилизиране на финансирането за хуманитарна помощ и сесия с представители на гражданското общество.

"Необходимо е спешно да се мобилизира финансиране", подчерта той в публикация в Х.

На днешната конференция в Париж се надяваме да бъдат събрани "над един милиард евро" за Судан, съобщи френски дипломатически източник пред Reuters по рано.

ЕС ще обещае 350 млн. евро, Франция ще добави 110 млн. евро, а Съединените щати ще инвестират общо 147 млн. долара, са заявили източниците пред Reuters.

По-рано в понеделник Германия обеща 244 млн. евро.

В края на миналата година Европейският съюз осъди ескалацията на насилието в суданския регион Дарфур, предупреждавайки за опасността от "нов геноцид", след като конфликтът там между 2003-2008 г. уби около 300 000 души и разсели повече от 2 милиона.

Война от април 2023г., която се води между редовната армия на Судан и паравоенните сили на "Силите за бърза подкрепа" (СБП) дестабилизира западния регион и възобнови дълго тлеещите вражди там.