Европейската комисия вижда опасност вълненията в Судан да се разпространят в съседните страни. "Рискът кризата да се разпространи в околните страни в региона е реален“, заявява европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Янез Ленарчич пред Welt.

Други държави, които са "силно уязвими“, граничат със Судан . "Последствията биха били катастрофални. Никой не иска това, затова на първо място трябва да се вразумят двете враждуващи страни", категоричен е еврокомисарят.

Ленарчич очаква влошаване на ситуацията в Судан, която вече е драматична преди настоящата криза и "сега може само да се влоши". "Страната гори, липсва всичко: чиста вода, храна, лекарства, гориво", заявява Ленарчич. 

"Стотици хуманитарни програми в цялата страна са спрени, складовете са разграбени, а транспортът, на който разчитат хуманитарните работници, е унищожен. Само двете воюващи страни са отговорни за това, но цивилното население на Судан трябва да плати за това", заявява той.

Ожесточени конфликти бушуват в Судан между управляващата армия и паравоенната група Сили за бърза сили за бърза подкрепа от средата на април. Продължаващите битки са за борба за власт между генерал Абдел Фатах Бурхан и неговият заместник Мохамед Хамдан Дагло. Оттогава повече от 520 души са убити и повече от 4500 са ранени.

Във вторник влезе в сила 72-часово примирие с посредничеството на Съединените щати, което е удължено с още 72 часа до полунощ в неделя. Въпреки това тримирието се нарушава непрекъснато.