В столицата на Судан Хартум са продължили въоръжените сблъсъци и така примирието отново е нарушено. Редовната армия обяви, че е атакувала града от всички посоки, от въздуха и с тежка артилерия, за да прогони паравоенните Сили за бърза подкрепа, съобщава ВВС.

Последното прекратяване на огъня трябваше да приключи тази вечер, като милиони хора все още са блокирани в столицата и остават без храна.

Боевете са се засилили в столицата на Судан, Хартум, нарушавайки последното прекратяване на огъня, целящо да позволи на хората да избягат на безопасно място.

Първият голям хуманитарн полет, натоварен с медицински консумативи, е пристигнал в Судан, съобщава британската медия.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че самолетът е кацнал в Порт Судан с осем тона хуманитарни доставки, включително здравни комплекти за болниците.

"Тъй като военните действия все още продължават, екипите на МКЧК ще се нуждаят от гаранции за безопасно преминаване, от страните в конфликта, за да доставят материал до медицинските заведения в места с активни боеве, като Хартум“, се посочва в изявление.

Повече от 70% от здравните заведения в столицата са били принудени да затворят в резултат на боевете, които избухнаха на 15 април.

Съобщава се за повече от 500 убити, като реалният общ брой на загиналите и ранените се очаква да бъде много по-голям.

Боевете изправят едни срещу други редовната армия срещу паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Командващият армията генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и генерал Мохамед Хамдан Дагало от Силите за бърза подкрепа, по-известен като Хемедти, се борят за власт  и не са съгласни относно плановете за включване на Силите за бърза подкрепа в армията.

Чужди държави евакуират своите граждани сред хаоса.

Споразумението от четвъртък вечерта за удължаване на неспокойното прекратяване на огъня последва интензивни дипломатически усилия от страна на съседни страни, САЩ, Обединеното кралство и ООН. Но удължаването от 72 часа не е издържано.

До събота вечерта тежките боеве са били възобновени в Хартум. Армията заявява, че е провела операции срещу войските на Силите за бърза подкрепа северно от центъра на града.

Правителството на Обединеното кралство прекрати операцията по евакуация. Министерството на външните работи съобщи, че последният полет е излетял от Хартум и близо 1900 души са били изведени.

Организиран от САЩ конвой достигна Порт Судан, за да евакуира още американски граждани с кораб до Джеда в Саудитска Арабия. Стотици американци вече са напуснали, в допълнение към дипломатите, евакуирани по въздуха преди седмица.

Бившият судански премиер Абдала Хамдок предупреди, че конфликтът може да стане по-лош от този в Сирия и Либия. Тези войни са довели до стотици хиляди смъртни случаи и са причинили нестабилност в по-широките региони.

Говорейки в Найроби, той е заявил: "Мисля, че това ще бъде кошмар за света. Това не е война между армия и малък бунт. Това са почти две армии."