Избягахме от войната, престрелките бяха жестоки, бомбардиране, спиране на тока, липса на вода, голяма горещина, почти нищо неработещо – нито банки, нито магазини, разказа нашата сънародничка Марияна Илиева, евакуирана от Судан пред bTV.

Отнема ѝ три дни, за да се прибере успешно в България и преминаване през няколко страни.

"Столицата Хартум е от три части – Хартум, Хартум Бахри, и Ондурман. Ондурман беше най-удобната позиция, защото мостовете на река Нил бяха затворени и нямаше как да отида до посолството в Хартум. Дадоха ми информация, че има военна база на суданците, където германски части могат да ни изведат извън страната с военни самолети. Отидохме в Йордания, оттам също с военен самолет пристигнахме в Берлин. От цивилното летище в Берлин пристигнахме в България", разказа Марияна Илиева. 

Тя успява да се прибере заедно с още двама души. През цялото време те са насочвани от ситуационния център на външното министерство и посланика на България в Египет. Съпругът ѝ - суданец, остава там. 

"Последните 5-6 години плътно живея в Судан. Беше съвсем спокойно, нормално. Светът беше съвсем различен от това, което виждаме днес. Хората страшно много уважаваха чужденците и се чувствахме много добре. След това постепенно нещата се промениха и икономически, и във всяко едно отношение, но на такъв въоръжен конфликт за първи път присъствам", каза Марияна Илиева.

Сънародничката ни се надява мъжът ѝ също да дойде в България.