Судан е третата по големина африканска държава и е раздирана от конфликти вече години наред. Преди дни напрежението между армията и паравоенните организации ескалира и това доведе до евакуацията на хиляди чужди граждани, включително и на 34 българи. Офанзивата започнаха т.нар. "Сили за бърза подкрепа" на 15 април, водени от генерал Мохамед Хамдан Дагало. Това са бивши военни и членове на милиции, сражавали се в гражданската война в Дарфур и Южен Судан приключила през 2020 година.

По данни на ООН от 2003 г. до примирието преди три години жертвите са най-малко 300 000 души, а бежанците, избягали от конфликта, са над 2,5 млн. души.

До кървавите безредици от този месец се стигна след конфликт между генерал Дагало от "Силите за бърза подкрепа" и Абдел Фатах Бурхан, който е началник на въоръжените сили. Формалната причина за това е предложението паравоенните структури да се влеят в армията на Судан.

От 15 април досега Арабската лига призова за примирие. В петък удължиха с още 72 часа примирието в Судан. Въпреки това обаче има съобщения за продължаващи боеве. Вашингтон прогнозира ново изостряне на конфликта и призова гражданите си да напуснат страната до 48 часа.

От началото на сблъсъците преди две седмици в Судан досега загинаха 500 души, а над 4000 са ранени.

"Почти всички, които живеят в столицата Хартум, се изтеглят в най-близките градове“, обясни пред bTV Нина Атанасова, която е евакуирана от страната, заедно с двете си деца Мария и Мохамед. Съпругът ѝ остава в Судан.

Нина Атанасова благодари на външно министерство.

"Евакуацията беше много трудно, но се радвам, че съм в България, в безопасност с майка ми“, разказа дъщеря ѝ Мария.