Русия води война срещу Украйна от почти 16 месеца, в рамките на които огромната империя бе наказана с широкообхватни западни санкции. Но в Санкт Петербург всичко настроението изглежда е съвсем различно, коментират в редакцията на германския вестник Der Tagesspiegel.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

На 26-ия Петербургски международен икономически форум държавният глава на Руската федерация Владимир Путин иска да покаже, че страната му не зависи от партньори като САЩ и Европа. Организаторите с гордост съобщават в Telegram, че общо 17 000 души от 130 държави са потвърдили участие във форума, който се провежда от миналата сряда.

Не се споменава обаче, че тази година на много западни журналисти бе отказана акредитация. Вместо това бяха показани снимки на панелни дискусии, чуждестранни делегации и робот, който прави сладолед.

Ниската безработица – въпрос на гледна точка

От началото на войната Путин не се умори да подчертава, че Русия не само не се влияе от западните санкции, но уж дори излиза от ситуацията по-силна и по-независима. Москва също е щастлива да използва статистика в подкрепа на този аргумент, чиято валидност критиците класифицират като най-малкото съмнителна.

Например, вярно е, че безработицата в Русия наскоро достигна историческо дъно от 3,3 процента. Но основна причина за това е масовото бягство на млади руснаци, особено от мобилизацията миналата есен насам. Освен това стотици хиляди са всъщност на фронтовата линия. Оттогава на много места не само има малко безработни, но и твърде малко квалифицирани работници.

Икономиката на Русия се справя изненадващо добре

Като цяло руската икономика наистина се адаптира учудващо добре и бързо към санкциите. Руските бизнесмени са твърди и способни да оцеляват, смята известният московски икономист Наталия Субаревич. Поне в ежедневието проблемите не се забелязват. В московските магазини в момента няма недостиг на хранителни стоки или даже модерни летни дрехи.

Новите разпоредби на руското правителство за "паралелен внос“ също помогнаха. Съответно стоките може да се внасят в Русия без разрешението на собственика на търговската марка - често през трети страни. Това отвори нови ниши за бизнеса. И така компютрите вече не идват от Европа, а от Киргизстан или Армения. Автомобилите и машините - от Турция и Казахстан.  Разбира се, да не забравяме за потока от стоки от Китай.

Поглед към различни сектори разкрива големи проблеми

От руска гледна точка обаче изключително нарасналата зависимост от Китай е проблематична. Една четвърт от външната търговия на Русия сега преминава през нейните съседи от югоизток. При износа – особено на суровини – той е около 20 процента, при вноса дори над 30 процента. Това прави Русия уязвима.

Поглед към различните руски индустрии също разкрива двойнствена картина. От една страна има истински победители от войната: в региони със силна оръжейна индустрия - например Урал - икономическият двигател работи с пълна сила. Но в никакъв случай не всички сектори успяха да се адаптират успешно след напускането на западните партньори. Преди всичко автомобилната индустрия все още е дълбоко в криза. Опитите да се прикрие този обратен ефект: рестартирането на съветската марка "Москвич“, което беше празнувано от държавните медии миналата зима, в крайна сметка се оказа копие на китайския автомобил JAC JS4.

След напускането на западните компании има и огромни проблеми с производството на домакински уреди и инструменти. Въпреки че търговията на дребно изгради нови вериги за доставки, потреблението остава слабо. След миналогодишния скок на инфлацията много хора просто нямат пари, за да си купят хранителни стоки

Какво да се каже за държавния бюджет на Русия?

И не на последно място, над руския държавен бюджет висят много въпросителни. Минусът в касата е значително по-висок от първоначално прогнозирания. Приходите от петрол и газ, които миналата година все още кипяха, намаляха значително на фона на ембаргото на ЕС и тавана на цените.

Планът на правителството поне частично да запълни дупката в бюджета със специален корпоративен данък предизвиква смут сред руските предприемачи. В края на юни Държавната дума възнамерява да гласуват налога, който трябва да донесе общо 300 милиарда рубли (3,3 милиарда евро).

За настоящата година парите вероятно ще стигнат за финансиране на отделните региони - включително новоанексираните и силно пострадали области Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, които поглъщат една четвърт от регионалните субсидии. Особено с оглед на президентските избори, които предстоят догодина, е важно да се плащат надеждно заплатите на учителите и държавните служители и те да са доволни.

Според експерта Субаревич много национални проекти, които се използват например за финансиране на образование и строителни проекти, са застрашени от изчезване в дългосрочен план. Но именно те послужиха за развитието на инфраструктурата и икономиката. Следователно изоставането на Русия от западните индустриализирани страни вероятно ще се засили значително през следващите години.