САЩ имат една от най-развитите системи за противоракетна отбрана, която разчита на Patriot, THAAD, SM-6, SM-3, GMD, но самата й концепция е остаряла, пише Defense Express, позовавайки се на анализ на изявления на заместник-министъра на отбраната за изследвания и развитие Хайди Шу и помощник-министъра на отбраната на САЩ Джон Плъмб, както и на директора на Агенцията за противоракетна отбрана Хийт Колинс.

Отбелязва се, че опитът на Украйна в отблъскването на систематични ракетни удари и атаки с безпилотни летателни апарати (БпЛА) на Руската федерация, както и атаката на Иран срещу Израел на 14 април, демонстрират напълно различни тенденции. Става дума за масово производство, активно използване на дронове, крилати ракети, както и за астрономическия дисбаланс между разходите за прихващане и цената на средствата на противника. И системата за противоракетна отбрана на САЩ е в доста лошо състояние, за да се справи с това ниво на заплахи, особено когато става въпрос за продължителна война.

Ключовият момент е, че противникът, ако се вземе пример от Руската федерация и Иран, може да използва евтини системи, които се произвеждат в значителни количества и осигуряват възможност за масирана едновременна атака. Заплахите също се промениха. Така делът на безпилотните самолети се увеличава, а крилатите ракети преобладават над балистичните. Към тях се добавят аеробалистични, високоскоростни, хиперзвукови ракети.

В същото време американската система за противоракетна отбрана е изградена на принципа на премахване на заплахите, доколкото е възможно, и с акцент върху противодействието на балистичните ракети. Това означава, че първо започва да работи най-скъпата система за ПРО, а на последния етап започва да работи най-евтината.

Според експерти това, което беше концептуално очертано преди 40 години, сега едва ли може да работи. В случай на масово използване на дронове и крилати ракети, такава система също е концептуално неправилна. Първо идва пускането на зенитни ракети с голям обсег, които струват няколко милиона всяка, и едва накрая работи Phalanx CIWS със стойност на снаряд 3,4 хиляди долара.

Като противовес на тази система, американските служители сега посочват примера на Украйна. Там за унищожаването на подобни заплахи първият ешелон на отбраната е поверен на мобилни огневи групи, които разходи са с най-ниска цена за унищожаване на цели и едва на последния етап се включва най-скъпата система Patriot.

Така сегашната система за противоракетна отбрана на САЩ изисква формиране на подобна схема, базирана на отдалечени отбранителни линии, по-евтини средства за прихващане, както и по-активна работа за унищожаване на безпилотни самолети и ракети.