Американският милиардер Илон Мъск уволни целия екип, отговарящ за производството на зарядни устройства Supercharger за Tesla, съобщава британският вестник The Financial Times, като припомня, че автомобилният производител продължава да се преструктурира на фона на резкия спад на пазара на електрически превозни средства.

Отбелязва се, че в понеделник Мъск е обявил, че ръководителят на екипа Ребека Тинучи и ръководителят на отдела за нови продукти Даниел Хо са освободени от длъжност заедно с подчинените си – общо около 500 служители.

Изданието припомня, че системата за зареждане на Tesla е една от най-големите мрежи за зареждане в света, така че това е една от причините компанията да има предимство пред конкурентните автомобилни производители толкова дълго време. Въпреки че работата на електрически станции за зареждане ще продължи, този ход поставя под съмнение бъдещето на бизнеса, коментира изданието.

Отделът за публична политика също ще бъде разпуснат след напускането на ръководителя му Рохан Пател в средата на април.

"Надявам се, че тези действия изпращат посланието, че трябва да бъдем абсолютно решителни по отношение на съкращаването на персонала и разходите. Докато някои ръководители приемат това сериозно, повечето все още не го правят“, подчерта Мъск.

По думите му всеки мениджър, "който наема повече от трима души, които очевидно не са преминали теста за високи постижения и надеждност“, трябва да подаде оставка.

От компанията Tesla не са отговорили на искането на изданието за коментар по въпроса.

FT добави, че последните съкращения в компанията идват, след като Илън Мъск обяви миналия месец, че автомобилният производител ще съкрати "повече от 10%“ от общата си работна сила или повече от 14 000 работни места, за да бъде "слаб, иновативен и гладен“.

"Неотложността на тези промени беше подчертана от докладването за почти 10% спад на приходите през първото тримесечие на тази година, първият тримесечен спад на компанията на годишна база от началото на 2020 година“, отбелязват от редакцията.