Германските правоохранителни органи разследват възможен опит за саботаж на нов тръбопровод в северната част на страната, по който ще се транспортира втечнен природен газ (ВПГ), съобщава SHZ.

Уточнява се, че поне на три места по 55-километровото трасе са открити дупки с размери около един сантиметър. Първоначално разследването се е извършвало от криминалната полиция, но след това Генералната прокуратура на ФРГ е поело случая, тъй като новият тръбопровод се счита за обект на критична инфраструктура.

Дупките в новия тръбопровод са били открити в края на ноември от оператора на трасето. От компанията са се свързали с полицията, за да сигнализират за щетите. Представител на Генералната прокуратура отбеляза, че разследването се води по подозрение за "извършване на антиконституционен саботаж“

Изграждането на тръбопровода от Брунсбютел до Хетлинген в Северна Германия започна миналата пролет. През август около 50 екоактивисти окупираха част от строителната площадка, предотвратявайки продължаването на работата. Новото трасе трябваше да заработи в края на 2023 година, но пускането му беше отложено, като е възможно причината да е именно констатираната повреда, отбелязва SHZ.