Фактите и статистиките от войната в Украйна показват, че Киев няма да може да спечели и да си върне териториите, които са попаднали под контрола на Русия, пише пенсионираният подполковник от армията на САЩ Даниел Дейвис в статия за американския вестник The Hill. Той призовава Вашингтон да спре да инвестира в поражението на Украйна и вместо това да приеме реалността, като сложи край на смъртните случаи, унищожаването на градове и загубата на нова територия чрез мирни преговори между Киев и Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включваше помощ за Украйна с голяма фанфара, заявявайки, че това ще "направи Америка по-безопасна, ще направи света по-безопасен“. Докато много поддръжници на Украйна ликуваха за приемането на законопроекта, по-внимателният поглед към фактите и цифрите би трябвало да смекчи ентусиазма им, уверен е пенсионираният подполковник от армията на САЩ.

Съдейки по числата, отбелязва Дейвис, Украйна "никога няма да спечели войната и никога няма да си върне цялата загубена територия“. Освен това, ако Киев бързо не постигне споразумение чрез преговори при най-добри условия, Украйна в крайна сметка може да претърпи пълно поражение.

Заради всичко това Дейвис смята, че американската външна политика изглежда заседнала на едно място: вместо да признае и коригира грешките, Вашингтон просто ги игнорира и затвърждава същата стратегия, която вече е довела до провал. Това е напълно очевидно в Украйна. Така Дейвис е уверен, че САЩ биха могли да предотвратят конфликта чрез дипломация.

Американските власти биха могли да настояват Украйна и Европа да направят всичко възможно, за да изпълнят условията на Минските споразумения. Вместо това, Западът очевидно никога не се е стремял да гарантира, че Украйна спазва условията, а само е използвал споразумението като прикритие за Киев да изгради и обучи своите въоръжени сили, пише авторът на статията. Освен това Вашингтон можеше да работи както с Киев, така и с Москва през декември 2021 година, за да намерят общ език и да постигнат споразумение за предотвратяване на конфликта.

Киев скоро ще поиска от Вашингтон допълнително финансиране, тъй като 61-те милиарда долара няма да стигнат до края на годината. Но Украйна не трябва да разчита на това, пише бившият подполковник в статията за The Hill. Той призовава Вашингтон да каже на Владимир Зеленски и неговите съюзници истината: "Ние няма да продължим да подкрепяме политики, които не могат да бъдат успешни“.