Руски военни блогъри изглежда експериментират с различни начини за изразяване на критики към Министерство на отбраната в Москва след неотдавнашното назначаване на Андрей Белоусов за ръководител на ведомството. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

В текста се отбелязва, че руски блогър публикува снимка на документ без дата, издаден от началника на ракетно-артилерийската служба на руското МО, в отговор на коментар за неточността на артилерията.

В документа се посочва, че всички проблеми с артилерийските боеприпаси възникват от неправилно боравене със снаряди от руски военнослужещи и се изисква военните на Москва да се придържат към предварително издадена заповед на началника на Генералния щаб, забраняваща разглобяването и претеглянето на артилерийски боеприпаси.

След това блогърът описва предполагаемите проблеми, използвайки общи термини, както и различни кодови думи, като имена на други държави или места от популярни научно-фантастични филми, които многократно са били използвани от много други негови колеги за дискретно обсъждане на проблеми във военното ведомство в Москва.

Блогърът твърди, че руските военни са забелязали, че артилерийските системи работят странно, впоследствие са открили, че количеството барут в снарядите варира значително и са докладвали това на военното командване, но без резултат.

Друг руски милиблогър отговоря и използва същите кодови думи, за да критикува руското МО, като изразява надежда, че Белоусов ще приложи реформи, които ще решат значителни бюрократични проблеми.

Трети руски блогър, който преди това е служил като инструктор в звеното "Шторм-Z“, е директен в критиките си към руските военни и твърди, че преди е чувал от войниците за неподходящото количество барут в някои артилерийски снаряди.

Блогърът твърди, че този проблем е започнал през пролетта на 2022 година и че предполагаемата заповед на руския генерален щаб, описана в документа, показва, че руското военно ръководство е било наясно с този проблем.

Блогърът критикува руското военно командване, че не е намерило решение и твърди, че руските артилерийски системи също страдат от износване на цевите (вероятно предвид изключително интензивното им използване).