В петък двамата новоизбрани за конституционни съдии от квотата на парламента Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да положат клетва в Конституционния съд.  

Събитието обаче може далеч да не премине гладко, ако президентът Радев реши да бламира клетвата.

Важно е да уточним, че според чл.6 ал.2 от Закона за Конституционния съд "Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд“.

През 2012 година президентът Плевнелиев бламира клетвата на Венета Марковска, напускайки официалната церемония. Действията на Росен Плевнелиев тогава са мотивирани от това, че срещу Марковска се води досъдебно производство за две престъпления. Той изчита изявление, в което казва, че не може да присъства на клетва на юрист, чиято репутация е поставена под съмнение.

Ситуацията днес

В началото на седмицата президентът Радев сезира Конституционния съд за избора на Атанасова и Белазелков. Той също така призова да не се пристъпва към клетва. Това направиха и опозиционните партии в парламента, които внесоха обща жалба.

В мотивите си държавният глава посочва, че с промените в Конституцията, в чл.91б, се изисква Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според него именно тези принципи са били нарушени.

Основните критики и от професионалните гилдии са насочени към липсата на прозрачност и публичност. Част от тях дори поискаха Атанасова и Белазелков да не полагат клетва преди КС да се произнесе с решение по вече образуваното дело.

Друг аспект в президентските мотиви засяга мандата на съдиите. Както вече стана ясно, парламентът гласува 9-годишен мандат на Атанасова и Белазелков. Тъй като обаче те попълват квоти, които са с изтекли мандати преди около 2 години, Конституционният съд се произнесе, че в такива случаи съдиите довършват остатъка от мандата. Или накратко, двамата ще трябва да заемат длъжността за около 7 години.

Ще бламира ли клетвата президентът?

Към момента президентската институция не е давала заявка за бламиране на официалната церемония. Преди около 10 дни вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред NOVA, че президентската институция ще спази конституционните норми при полагането на клетва на новите конституционни съдии.

Други причини, поради които Радев по-скоро не би бламирал клетвата е, че първо, мнозинството заставащо зад Атанасова и Белазелков се състои от 159 гласа "за“ за бившия депутат от ГЕРБ-СДС и 154 гласа "за“ за бившия съдия от ВКС. Зад тях застана "конституционното мнозинство“, което прие и шестата поправка в основния закон. Второ, в края на тази година президентът също ще трябва да попълни част от своята квота в Конституционния съд. Евентуално бламиране може да доведе до реципрочни действия от страна на парламента, като председателят на НС откаже да присъства на клетвата.

Основните критики всъщност са насочени към Атанасова за това, че тя бе председател на първата политическа партия в парламента. Нито срещу нея, нито срещу Белазелков обаче има образувани досъдебни производства и данни за извършени престъпления.

Въпросителни около действията на Народното събрание обаче трябва да има. Първо, парламентът форсира процедурата, въпреки че нямаше нужда от това. Между изслушването на двете кандидатури и гласуванията им в зала имаше по-малко от 24 часа, а избирането им предхожда влизането в сила на решението на КС по отношение на продължителността мандатите. Освен това парламентът ясно определи кой на кое място ще застане, без да се обоснове за това. Важно е да уточним, че решението на КС, независимо кога е влязло в сила то, е задължително и се прилага в пълна сила, а също така парламентът няма право да се произнася за продължителността на мандатите, особено когато те са уредени в Конституцията.

Така, в петък от 11:00 часа ще видим как ще протече церемонията и дали ще имаме нови конституционни съдии.