Както температурите навън се нормализират, така и градусът на политическото напрежение спада в последните дни. Подозирам обаче, че успокоението няма да е трайно. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ социологът Елена Дариева - основател и управител на Агенция "Насока“. 

"Очаквам през септември, с наближаването на местните избори, конфронтацията на политическата сцена отново да нарасне. А дотогава политическото лято ще протича под знака на предложенията за конституционни промени, които чухме, референдумите, които подготвя опозицията, и задълбочаващата се конфронтация между президента и изпълнителната власт“, прогнозира тя.

Елена Дариева отчете, че се наблюдава все по-голям синхрон между политическите сили, които подкрепят кабинета.

"Видяхме дори нещо, на което не бяхме ставали свидетели преди: лидерите на "Продължаваме Промяната“-"Демократична България“ и ГЕРБ – Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов застанаха един до друг и гарантираха, че е постигнато съгласие, например, за Закона за бюджета и той ще бъде приет. От друга страна, когато говорим за синхрони и все по-добро взаимодействие, правителството представи управленската си програма до края на декември 2024 година и в нея видяхме, че са заложни пет основни приоритета. Първият е присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година. Следващите са присъединяване към Еврозоната от януари 2025, овладяване на инфлацията, изпълнение на реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост. И петият приоритет е подобряване на ефективността и прозрачността на управлението и общинските проекти. Както виждате, големи цели, които бяха заложени още и преди изборите на 2 април. Като говорим за изборите, споразумението, до което достигнаха и очакваме да бъде подписано между двете формации с водещи позиции на изборите /"Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС/ - за това управленско споразумение знаем, че по думите на изготвящия го Христо Иванов, ще бъде рамка или механизъм, който ще описва процедурите, по които ще се извършва съгласуването както на законопроектите, така и на назначенията в регулаторите. Така че както виждаме и тук тече процес на нормализация“, изтъкна тя.

Елена Дариева отчете, че след създаването на редовното правителство ситуацията не е само на политическата сцена, но и в обществото до голяма степен се успокои, въпреки че обществената фрагментация остава.

"Остава и традиционното напрежение, което наблюдаваме между западно либералното и източно консервативното. И това голямо противостоене, този разлом в българското общество се възпроизвежда на всякакви нива и по всякакви теми. Ето например, въпросът за датата на националния празник отново даде повод да избуи това противостоене и да видим отново крайните позиции на двата лагера по въпроса“, коментира още социологът.

Веселка ИВАНОВА