Изборите в Турция, които бяха 2 в 1, потвърдиха определящото значение на националистическия вот в югоизточната ни съседка и в двата лагера – и на управляващи, и на опозиция. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

"При Ердоган и неговия президентски съюз това е запазването на модела на националислямизма или на ислямисткия национализъм, а при кандидата за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу, неговия Национален алианс, това е вярност и респект към принципите и идеите на Ататюрк – това са т.нар. вектори, постулати или стрели на Ататюрк, единият от които е именно национализмът като официална държавна политика и идеология спрямо малцинствата. На следващо място – това е запазване на статуквото и отлагане на промяната за по-добри времена. Значи пак имаме като президент Ердоган, пак се запазва формата на държавно управление – президентска система и президентският съюз има много обикновено мнозинство в Меджлиса. И третото, което е според мен важно – няма промяна в тежестта на проблемите на Турция и в политическата област, и в икономическата, и в социалност", коментира Димов.

Той припомни, че догодина март месец предстоят кметски избори и че Екрем Имамоглу пак ще си яви: "Той всъщност изнесе цялата кампания, той беше живецът на тази компания. И това, което той каза след втория тур, наистина е много знаменателно, а именно – мнението му е, че единственото нещо, което не се променя, е самата промяна, която е навсякъде във всичко и очаквайте да се случва при всяка ситуация".