Либерализацията на пазара на ток да се отложи с една година. Това реши парламентът с приемане на първо четене на промени в Закона за енергетиката, предаде репортер на "Фокус". Реформата на електроенергийния пазар трябваше да влезе в сила от 1 юли 2024 година за пазара на едро.

Предложения за изменение на Закона за енергетиката и отлагане на либерализацията постъпиха първо от БСП. Преди два дни такива текстове бяха внесени както от "Има такъв народ", така и от ГЕРБ и ДПС. 

Либерализацията на пазара на ток бе приета с промени в закона през есента на 2023 година. Мярката засяга около 1/3 от битовите потребители в страната и над 4,6 млн. клиенти. 

В мотивите към законопроектите се посочва, че реформата не били "адекватно обмислени". Приетите срокове не давали достатъчно технологично време за изпълнението на реформата. 

Друга причина за искането на отлагането е свързана със социалния ефект. Според експерти сметките на ток за домакинствата щели да скочат с 20%, което щяло да доведе до невъзможност за покриване на задълженията. В доклада на Комисията по енергетика към законопроектите се посочва още, че по данни на Eurostat над 2 млн. българи са енергийно бедни, 30% не могат да покрият разходите си за отопление, а 28% не могат да поддържат дома си достатъчно топъл. 

Депутатите, искащи отлагането на реформата, казват още, че във фонд "Електроенергийна сигурност" липсвали средства, които трябвало да бъдат използвани за гарантиране стабилността на енергийната система.