"Забелязвате ли, че колкото реалния свят свива перспективата на българския антизападник и неговите ментални и особено идейни опори на изток се разклащат под напора на новините от Украйна и Русия, толкова повече се прибягва до "виртуални" доказателства за нуждата и смисъла от Вяра в "отвъдната" мечта за свят в който Путин може и да залязва, но Орбан остана като знаме." Това написа в своя Facebook профил бившият дипломат Илиян Василев.

Ето и пълния тест на публикацията: 

Вчера Андрей Райчев бе представен на едно събитие, като "човекът, който разбира от прехода". Със сигурност разбира, защото е пълна каша и цялата му дейност е била насочена към медийното обслужване на този порочен модел на преход. Това за имагинерната ситуация, при която българите гласуват 90 процента за Орбан и 10 процента за Зеленски, не е нищо друго освен вариация върху мантрата за 80 процента български русофилски народ, която се срина при досег с реалността. Не е само Райчев, от тук насетне, все повече подобни трубадури на силните в задкулисието, ще ви говорят, че тъй като светът не се развива спрямо техните прогнози, ви чакат Мрак, Студ и Мъка. Едни професори пророкуват по медиите подобен Армагедон.

Не, господа, това, че не умеете да разчитате знаците на съвремието, неговите посоки, тенденции и вашите прогнози и оценки звучат все по-абсурдно, си е ваш проблем Степента на индоктринация ви пречи да погледнете към света, такъв какъвто е - жив, многообразен, но логичен.

Да, има много неща, които българинът не харесва в САЩ и Западна Европа, но той прекрасно разпознава идеологическото лицемерие на политици, с неувяхваща генетична антизападност.

Всуе са и опитите да заместите падащата Русия с Китай, или с "консервативния" Орбан, който продължава да се надява Путин да спечели в Украйна. Следете събитията във вашата опора Русия - трусовете тепърва предстоят.