Феноменът "Тръмп“ е нещо, което доста политолози са се опитали да разберат и да обяснят. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Ивета Чернева, анализатор по международни въпроси, работила в Американския конгрес.

"Вие може да си спомняте, че той имаше един израз – че дори и да убие някого на "Пето авеню“ в Ню Йорк, пак няма да загуби своята подкрепа. Всички тези дела, които виснат над него, всъщност имат ефекта на това, че неговите фенове още повече се енергизират, още повече решават да застанат зад своя лидер. Безапелационно той води срещу другия основен кандидат на Републиканската партия Рон Десантис – губернатора на Флорида, и това е още едно от нещата, които не могат да бъдат толкова обяснени около Тръмп. С всички тези натрупани дела срещу него и обвинения мисля, че всеки друг би изчезнал от политическата карта, но не и Тръмп. Всъщност това мисля, че го захранва още повече", добави Чернева.

Със събрани 22,5 милиона долара Доналд Тръмп е и лидер по разполагаеми средства за кампанията.

"Някои коментатори даже казват, че тези пари за компанията ще бъдат използвани за нуждите, които той ще има в тези много дела, които виснат срещу и над него. Всичко, според мен, дава посока на това, че той ще бъде избран като кандидата на Републиканската партия. Мисля, че няма какво да го спре по пътя на първичните избори, които ще бъдат само след няколко месеца", смята Ивета Чернева.

Тя припомни, че Доналд Тръмп спечели първите избори през 2016 г. въз основа на неговото желание да пребори дълбоката държава и т.нар. "блато“. "Блатото“ и "дълбоката държава“ всъщност са тези залегнали практики, институции и хора, които управляват Вашингтон. И смятам, че това е доста хитър ход, защото първия път той спечели точно върху тези основания.

Според Чернева, интересно е още, че Републиканската партия не се е отметнала от Тръмп, а напротив – има още доста млади гласове, много хора, които се обединяват около Доналд Тръмп. Този факт означава, че Републиканската партия ще предпочете Тръмп пред Десантис след няколко месеца.

"Но мисля, че е интересно също да споменем нещо друго. Защо тези дела започват да излизат точно когато стане въпрос за президентски избори? Ще ви дам само два примера. По принцип ФБР и Департаментът по правосъдие на САЩ, и много други от тези институции са политически играчи. Те много често вадят дела срещу някоя политическа фигура точно в момента, когато е най-гореща надпреварата. Нека да се сетим за имейлите на Хилари Клинтън през 2016 г., когато тя бореше Доналд Тръмп. ФБР изкара този случай срещу нея точно, точно в разгара на надпреварата срещу Тръмп и после изчака цели четири години, докато дойде отново надпреварата Тръмп-Байдън, за да съобщи, че те не са намерили нищо в този случай с Хилари. Друг пример: досието "Стийл“, както може нашите слушатели и да се сещат. Досието "Стийл“, беше извадено от лагера на Хилари Клинтън през 2016 г. Досието "Стийл“, съдържаше изключително много изфабрикувани факти и ФБР разследваха това – именно Доналд Тръмп и неговите връзки, потенциални връзки с Русия и с Путин за вмешателство в американските избори. Знаейки, че досието "Стийл“, което беше подхвърлено от хората на Хилари Клинтън, знаейки, че това не беше вярно, ФБР оставиха пет-шест години общността и политическата общност да говори за това как Тръмп има връзки с Путин и с Русия и чак след пет-шест години, когато вече нямаше значение, изкараха всъщност становището, че това досие е било изфабрикувано", разказа Ивета Чернева.

Според нея, ФБР и Департаментът по правосъдие много стратегически се намесват с различни разследвания и обвинения за нещо. Специалният прокурор, който в момента води това дело срещу Тръмп, принадлежи към Департамента по правосъдие на Байдън, отбелязда още Чернева. Това са хора, които са сложени на тези позиции от Байдън.

"Аз за пореден път се убеждавам, че тези институции, които разследват, всъщност са политически играчи и се намесват точно в определени моменти, свързани с избори, особено президентски", добаи анализаторът.