ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха на съвместен брифинг Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС, предаде репортер на "Фокус"

"Тези изменения са продиктувани от това да бъде защите общественият интерес. За никого не е тайна, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени в нашето общество. Това наложи да бъдат предприети съответните мерки с цел тяхното ограничаване", заяви Теменужка Петкова

От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите, разпределението на средствата на хазартните оператори - 50% от тази вноска ще бъде давана на Министерството на здравеопазването, които средства да бъдат използвани за лечение на пациенти, зависими от хазарт. 

"Въпросният законопроект предвижда няколко група от мерки. Първата е в хазартни зали да има в населени места с над 5000 жители. Освен това се завишават инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност. Най-важната част от този законопроект е ограничаването на рекламата", категоричен бе Цонев. 

"Законопроектът забранява реклама в телевизии, в медии, включително онлайн, сайтове. Разрешава се реклама само върху билбордове, и то далеч от училища и други обществени сгради", каза още председателят на Бюджетната комисия.