Грузинците и българите са като два огледални народа. Имали сме големи взаимоотношения в исторически план. Това каза журналистът Емил Спахийски в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

По думите му по-старото поколение грузинци знаят много за България, но българите – малко за тях. "По-новото поколение, както е и при нас, страдат от същите дефекти на промените – учат по-малко, имат функционална неграмотност“, посочи Емил Спахийски.   

Той отбеляза, че Грузия е силно свързана и с Русия. Между 200 и 300 хиляди руснаци живеят трайно там. "Инвестицията на руски капитали в момента е около 2 милиарда годишно, което задвижи страшно много икономиката на Грузия. Иначе ги ненавиждат. 70% от икономиката й зависи от Русия. Преди пет години 90% от стоките бяха на руски език; като отидеш на кино, имаше руски дублаж на филмите. По-рано веднага те заговаряха на руски език, сега ако ги заговориш, започват да се правят, че не знаят езика. В същото време виждаш заведения, в които пише "Слава на Украйна!“, "Руснаците са наши окупатори“, "25% от територията е окупирана от Русия“, а вътре е пълно с руски туристи и нямат проблем да им взимат парите“, разказа Емил Спахийски.  

Първото му посещение в Грузия е след гражданска война от 1991-1993 г., а второто – преди пет. "Не можах да позная Грузия, просто съвсем различна държава – приказка“, каза журналистът.  

Той разказа за фундаменталните реформи на Саакашвили в сферата на вътрешната сигурност и полицията. "Заедно с американските служби и с европейска помощ правят фонд за реформи, в който се събират около половин милиард долара. Правят нови полицейски школи, взимат като обучители хора, които са били част от системата, но минават през тестове. Уволняват всички 30 000 катаджии за един ден, за един месец уволняват цялата полиция и назначават нови млади момчета, които са минали школата“, разказа Спахийски.  

Саакашвили прави и редица законодателни реформи. "Законите са адски прости и се спазват. Примерно, за принадлежност към организирана престъпна група – 8 години затвор. Грузинската мафия управлява престъпния свят в Русия от два века. Преди реформата 90% от момчетата са мечтаели да бъдат мутри, а 95% от момичетата са мечтаели да се омъжат за мутри. Сега това е коренно променено“, допълни журналистът.