Големият въпрос е как ще се развие сюжетът на политическата сцена след местния вот, защото аз не очаквам сериозно сътресения на политическата сцена до есента. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ социологът Елена Дариева - основател и управител на Агенция "Насока“.

"Когато говорим за местен вот, трябва да имаме предвид няколко неща. Изследванията, които ние правим по места, показват доста обезпокоителни тенденции. Едната от тях е, че в по-малките общини, а и в не чак толкова малките виждаме, че хората се завръщат към проблемите на оцеляването. Поставят на дневен ред проблеми, които ние мислихме, че далеч сме загърбили. Вместо да сме на етапа да се мисли за проблеми за развитието – как да се търсят работещи, интегрирани и модерни решения за по по-добрия живот на гражданите в общините, ние се сблъскваме с проблеми, които бяха позабравени преди 2019 година“, поясни тя и даде пример с бездомните кучета.

"Сблъскваме се с проблеми като бедността в резултат на инфлацията, която за щастие се успокоява, сблъскваме се с проблеми като дълбоко и социално разслоение и все по-големи социални дистанции, които няма как да не са обезпокоителни. И всичко това се случва на фона на постоянно спадаща избирателна активност. Това е изключително опасна тенденция, доколкото имаме политически субекти в страната, които доста успешно сърфират на войната на антисистемния радикализъм и са на път да се превърнат във фаворит на онези, които са гневни на партиите и на управленския елит“, коментира още Дариева.

Според нея по повод местните избори ще станем свидетели на много и различни обединения.

"Това не е на някакъв нов политически феномен, на местни избори ние сме свикнали да виждаме какви ли не екзотики. Така че на места ще виждаме на пръв прочит несъвместими политически субекти заедно, както и партньори от централната власт, разделени и в ролята на яростни опоненти. А как ще се отрази резултатът от местния вот на централното управление, първо трябва да видим като ще бъде резултатът от този вот.

През новия политически сезон социологът очаква известна нормализация, успокояване на напрежението.

Веселка ИВАНОВА