Извънредното заседание на парламента започна 15 минути след края на редовното петъчно заседание. Депутатите се събраха за втори път днес при извънреден дневен ред. Те трябва да разгледат доклада от временната комисия, която проверяваше сделката между "Булгаргаз“ и "Боташ“, да разгледат на второ четене законопроекта за насърчаване на инвестициите и проекта на решение за приемане на Програма за инвестиции в отбраната до 2032 година.

В началото на извънредното заседание председателят на парламента Росен Желязков обяви, че в Народното събрание не е постъпил доклада за дейността на комисията.

Това, разбира се, провокира реакция в ПП-ДБ, които призоваха председателят на комисията за "Боташ“ Жечо Станков да внесе доклада. Според Радослав Рибарски становището на комисията за разглеждане в пленарна зала вече бил готов.

Росен Желязков обяви, че по закон е трябвало да свика заседанието от 17 до 24 април, не по-късно от 7-ия ден след датата на внасяне на предложението. Той обясни, че докладът може да е под всякаква форма, тъй като в решението за създаване на комисията нямало тема за доклад.

Председателят на комисията Жечо Станков предложи проект на решение за задължаване на министъра на енергетиката да предоговори договора и да защити българския интерес, а председателят на комисията да предостави всички постъпили документи към прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, БЕХ и КЕВР.

Драгомир Стойнев от БСП призова да не се прикрива доклада, а той да бъде представен на пленарната зала.

Росен Желязков отбеляза, че комисията по план трябвало да работи до четвъртък следващата седмица, а след това трябвало да излезе с доклад. Той цитира, че Жечо Станков не искал да изпрати доклада до компетентните органи в този му вид, за да се увери, че няма други.

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че докладът ще бъде внесен, а всеки, който искал, би могъл да го подпише. Той каза, че е ходил в секретно деловодство на парламента, където се уверил, че няма повече постъпили документи по договора.

От ПП-ДБ поискаха 30-минутна почивка, за да може докладът да бъде внесен. Председателят на Народното събрание я даде.