843 са случаите на коклюш в България до този момент. Това каза пред журналисти по време на брифинг здравният министър Галя Кондева, предаде репортер на "Фокус".

"Актуализацията на имунизационния календар вече е факт. Наредбата е обнародвана в държавен вестник вчера. С промените в нея се дава възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюш и тази за пневмококи - да се извършват от навършване на 6-седмична възраст от общопрактикуващия лекар", подчерта тя.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки, включващи имунизация по желание на бременни жени против коклюш между 27-36 гестационна седмица. В тази връзка в страната започва и разяснителна кампания за ваксините против коклюш.

"От утре сутринта всяка една бременна, която иска да получи имунизация - може да го направи. Разкрити са имузационни пунктове в цялата страна. Ситуацията в момента се развива според очакванията. Ако видим броя на официално регистрираните случаи, той е със 100 по-малко от миналата седмица. Това е очаквано. Не, че приключва епидемичното разпространение, напротив, просто по-дългите празници и ваканцията на учениците дадоха своя принос. Сега вероятно ще бъдат наваксани тези бройки, защото по време на празници хората не обичат да ходят на лекар", обясни доц. Ангел Кунчев.