Бременни жени от Русенско вече започнаха да се имунизират срещу коклюш, стана ясно от проведена среща между областния управител Драгомир Драганов и директора на Регионалната здравна инспекция доц. д-р Александър Парашкевов, д.м. Припомняме, че в региона е разкрит един единствен временен имунизационен пункт и той се намира в Университетска болница "Медика-Русе“.

Пунктът работи всеки ден от 13:00 до 17:00 часа с предварително записване. От вчера до днес са имунизирани 5 бременни жени, като за утрешния ден също има записани. Ваксинацията е безплатна и е препоръчителна, като част от въведените противоепидемични мерки, които ще продължат до 31 юли в цялата страна. Ваксинацията срещу коклюш е препоръчителна на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица.

Припомняме, че бе извършена и актуализация на задължителния имунизационен календар, според който бебетата вече ще бъдат ваксинирани при навършване на 6-седмична възраст.

В срещата участваха още главният секретар на Областна администрация Ирена Тодорова и Десислава Димитрова, която е експерт в институцията. От проведените разговори стана ясно, че държавата е предоставила всичко необходимо за безпроблемното протичане на процеса. Също така от страна на РЗИ е създадена необходимата организация, а също е реализирана и информационна кампания, като към момента всичко протича нормално.