Със затоплянето на времето се активизираха и кърлежите. В Пловдив и региона вече има ухапани от кърлежи, но те не са много, съобщи за Plovdiv24.bg доц. д-р Иван Балтаджиев, от Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Св. Георги". През последните 4-5 години няма увеличаване на подобни случаи в сравнение със същия период, но преди 10 години, когато това се е случвало много повече.

През последните месеци в Инфекциозна клиника на Университетска болница "Св. Георги“ в Пловдив са минали няколко души с лаймска болест и няколко - с марсилска треска, но нито един от тях не е бил тежко болен, всичките са били успешно излекувани.

Според д-р Балтаджиев да бъдеш ухапан от кърлеж е нормално нещо, тъй като кърлежите живеят в градинките и по полетата, те хапят безболезнено и човек няма как да се предпази. Въпреки всичко обаче, трябва да бъдем внимателни, когато посещаваме затревени местности, градинки и градски паркове, или когато се работи на полето.

За Пловдив и региона са характерни два вида болести след ухапване от кърлежи. Това са лаймска болест и марсилска треска, посочи още д-р Иван Балтаджиев. Ето как да ги познаем:

"Чак след 3 седмици на мястото на ухапаното се появява едно червено петно, голямо колкото монета от 20 стотинки. После става по-голямо, а в средата избледнява. Появили се това, трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като може да окаже поражения върху сърцето и ставите", посочи инфекционистът.

При Марсилската треска, след около 10 дни от ухапването болестта започва да протича като грипоподобна треска, с висока температура и болки в мускулите. На мястото на ухапаното се появява черна коричка и обрив.

И при двата случая трябва да се потърси инфекционист, и задължително трябва да се посети специалист, за да се извади кърлежа. Трябва да се наблюдава мястото, да се следи за тези симптоми и в никакъв случай да не се вади кърлежа собственоръчно. Хубаво е лекар да го извади, тъй като ако го правим сами, може да се скъса главичката, тя да остане вътре и след това трябва да се вади от хирург.  

Лекарите съветват още, да се покриват крайниците, когато се посещават тревисти места, има и репеленти и мазила срещу кърлежи, които също са ефективни.

Д-р Балтаджиев отбеляза още, че марсилската треска се причинява най-вече при ухапване от кучешки кърлеж. Животното не боледува, но става преносител. Затова собствениците на кучета трябва да бъдат особено внимателни в този сезон.

Според специалистите от РЗИ, през последните години в Пловдив и региона се пръска редовно срещу кърлежи и редовно се окосява тревата.