Случаите на коклюш у нас намаляват. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Лекари обаче предупреждават, че настоящите мерки срещу заразата трябва да останат в сила. Има ли вероятност от нова вълна през лятото?

През април, когато голямото дете на Александра Иванова се разболява от коклюш, семейството подхожда към ситуацията сериозно, защото у дома имат и кърмаче – малката Зорница.

"Тя тогава беше на три месеца и си имаше първата доза на ваксината, но в слава богу се оказа, че тя не е заразена и първата доза я опази“, разказва Александра пред bTV.

Налага се цялото семейство да се изследва с ПСР тестове на цена от 90 лв., които Здравната каса не покрива.

"Мисля, че много родители би ги спряло сумата, която трябва да дадат, за да си тестват детето“, смята Александра Иванова.

У нас през изминалата седмица официално са регистрирани 145 нови случая. Хоспитализираните от началото на годината са 160 души. А общият брой на заразените е 1315, като най-много са в София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград.

Статистиката обаче показва, че през последните 4 седмици случаите намаляват.

"Обикновено лятото тези респираторни инфекции бележат спад, много от децата спират да посещават детски заведения или училища и според мен тенденцията ще бъде към затихване на инфекцията“, смята педиатърът д-р Пламен Масларски.

"От друга страна това заболяване е с лятно-есенна сезонност. Твърде вероятно е да имаме ново повишение на случаите след няколко месеца“, посочва проф. д-р Ива Христов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Заразата не подмина и четвъртокласниците, които днес имат изпит по български език и литература. Трима от тях не са се явили на оценяването заради коклюш.