Коклюшът няма взривоподобен характер, какъвто има грипът. Виждаме пълзящо повишаване, което ще продължи. Той е по-скоро лятна инфекция. Сезонът му е сега и ще има случаи до края на годината. Въпросът е колко ще са интензивни те. На базата на не лошото ни имунизационно покритие няма да е от най-интензивните. Това, което се случва при нас в момента, Европа го изживява от година и половина. Само за първото тримесечие на годината, по данни на европейския център по контрол на заболяванията, случаите са 32 000. Това коментира в ефира на NOVA д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му най-рисковата група са децата до 2 месеца. Кунчев добави, че ваксинационното покритие за коклюш, в най-ниските възрасти, е близо 93%. "Развитието на заболяването ще продължи. С мерките, които взехме ще намалим риска за най-малките", каза той.

Ангел Кунчев допълни, че няма риск за бременните жени, но децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени.

По отношение на заболеваемостта от морбили главният държавният здравен инспектор каза, че с покритието, което има в страната, няма да се стигне до масово разпространение.

"Морбили е доста по-сериозен медицински проблем, отколкото коклюш. Там е въпрос на имунизационно покритие", каза Кунчев.

Според него дългият COVID-19 е едно от най-неприятните усложнения от болестта. "Зад това се крият много състояния. Последствията се появяват там, където болният е имал слабости. Те са много разнообразни. Много научни центрове работят по това, но няма напредък в тази област", каза Ангел Кунчев.