Иновативен метод замества тежки коремни операции. Той е животоспасяващ за пациенти с киста на панкреаса, която се образува след възпаление. Гастроентеролозите в България, които прилагат щадящото лечение са броят на пръстите на едната ръка.

38-годишният Ивайло Иванов е с хронично възпаление на панкреаса. Преди 3 години получава тежка криза.

"Припаднах на земята от болка. Тя е много силна тази болка в цялото тяло. Известно време лежах не можех да се движа от болка. Вкъщи стана първият път", разказа Ивайло Иванов пред БНТ.

В Ямболската болница успяват да помогнат на Ивайло. Миналата година отново получава криза - този път болката го пронизва, докато кара мотоциклет на магистралата край Сливен.

"Аз просто усетих. То почва да те избива една студена пот, почва да ти прилошава едно такова. Спрях, казах на момчетата, че няма да станат нещата - да викат линейка", каза Ивайло Иванов.

След втората криза с месеци в стомаха му се събира течност, която се увеличава постепенно и наподобява киста.

"Уж ходя да се лекувам, пък те се усложняват нещата", допълва Ивайло.

Той пристига в спешното отделение на болница "Лозенец" с болки в корема, 40 градуса температура, ниско кръвно и възпалена псевдокиста.

"Тази гной лека полека беше започнала да влиза в кръвта на пациента, в кръвообращението. И се получава едно отравяне на кръвта, което е вече животозастрашаващо, на където той се беше запътил. И до броени часове пациентът загива", обясни д-р Борис Крумов - гастроентеролог, УМБАЛ "Лозенец".

Доктор Крумов е сред малкото гастроентеролози в България, които вместо с операция, могат да отстранят псевдокиста с иновативен щадящ метод.

"Той е по-модерен метод, който се прави под рентгенов, ендоскопски и ехографски контрол. През стомаха се влиза в самата киста със специална игла", каза д-р Борис Крумов - гастроентеролог, УМБАЛ "Лозенец".

Целта е да се пробие път за стент, чрез който течността от кистата да преминава към стомаха. В случая на Ивайло са поставени 2 протези. Едната е извадена, след като за часове от тялото му е източена над един литър гной.

"Температурата изчезна след дренажа на кистата. Пациентът вече беше с нормално кръвно налягане, без болки. Същата вечер не можах да спя от радост", сподели д-р Борис Крумов - гастроентеролог, УМБАЛ "Лозенец".

Вторият стент ще бъде изваден след време. Доктор Крумов обяснява, че инфектирани псевдокисти на панкреаса при млади хора са рядкост. У нас е имало още два такива случая. А Ивайло призовава да вярваме на лекарите.

"Като отидете на доктор и вие го гледате като Господ. Очаквате да ви спаси. И той това направи", каза Ивайло Иванов.

За да се предпази от кризи в бъдеще, Ивайло трябва да спазва строга диета, да не пуши и да не пие алкохол.