Семейство от Пловдив е с коклюш, но не може да се твърди, че има бум или завишаване на случаите. Това съобщи за "Фокус" д-р Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция-Пловдив. 

Тя разказа, че бебето на семейството от града се разболява преди 3 седмици, когато е било само на 22 дни. Майката също дава положителна проба. Те са били приети в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги", но не са били в тежко състояние. Вече са изписани и са добре, каза д-р Учорджиева.

Вчера, без да има никакви оплаквания, решил да се изследва и бащата. Пробата му също излязла положителна. Той се лекува в домашни условия. 

Според д-р Таня Учорджиева, обаче няма никакви основания да се смята, че има бум на заболяването в Пловдив. Досега няма случаи, при които да има повече от един заболял в училищен клас, или детска група. 

Заболяването протича леко, тъй като повечето са ваксинирани. 

Общият брой на заболелите в Пловдив и областта до момента е 44 души. 

"Много се надяваме, че няма да регистрираме завишения за заболеваемостта и в бъдеще", каза д-р Таня Учорджиева. Ваксинационното покритие в областта е над 90 %.