В Деня на детето – 1 юни, СБАЛ по детски болести "Проф.Иван Митев" ще получи нова, напълно оборудвана педиатрична линейка. "Това е още една стъпка напред в съвременната грижа за децата на България, а и за модернизирането на болницата, т.е. за осигуряване на най-добрите условия за работа на екипа ни", коментира директорът д-р Благомир Здравков.

Автомобилът е от най-висок клас. Условията и оборудването в него позволяват извършване на високоспециализирани реанимационни дейности при деца от всяка възраст. Педиатричната линейка е подходяща както за оказване на спешна помощ, така и за високоспециализиран педиатричен транспорт на дълги разстояния. Освен с най-висок клас реанимационна техника за деца, автомобилът разполага и с инкубаторна транспортна система за новородени и недоносени деца, която е адаптивна за прехвърляне в самолети и хеликоптери за авиационна спешна помощ.

Средствата за линейката и оборудването й са дарение от АЕЦ "Козлодуй", а фирмата доставчик - Екселор Холдинг.

Груп АД, е избрана след процедура по обществена поръчка. Цената на линейката е 413 696,40 с ДДС. Тя ще бъде докарана на паркинга на болницата на 1 юни 2024г. в 13.00 ч.