Първи възможен случай на коклюш е установен в област Смолян, съобщи за "Фокус“ д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция - Смолян. "Очакваме да пристигне резултатът от PSR теста и тогава ще може да се каже категорично дали има такъв случай, но по клинична картина отговаря на заболяването. Нямаме към момента категорично доказателство. Очаква се резултатите да са готови през празничните дни“, уточни д-р Кубатева.

Детето, което е със симптоми на коклюш е на 10 години, трети клас от Рудозем. "Паралелката, в който учи е карантинирана. Предприети са всички необходими мерки, за да не се стигне до разпространение и нещата са под контрол“, категорична е д-р Кубатева.

В община Рудозем е една от общините с най-много случаи на откази на родители от задължителните имунизации на децата им. От началото на годината до момента там има четири отказа на родители да се поставят ваксини на децата им. Родителите се санкционират и си плащат глобите, но въпреки това не се променя отношението им към задължителните ваксини, уточни директорът на РЗИ - Смолян.