Ваксините в Националния имунизационен календар са достатъчно добри, изпитани и безопасни и те трябва да се правят. Децата, които имат ваксини, са защитени. Това каза специалистът по инфекциозни болести и педиатър доц. Атанас Мангъров в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Не всички ваксини са в състояние да създадат имунитет, отбеляза той. Такава е и ваксината за коклюш, която е ацелуларна. "Тя пази този, който е ваксиниран, да не се разболява от коклюш, но не го предпазва от това в неговия нос и гърло да се заселят микробите, които причиняват коклюша, и той да ги разпространява. Когато в една група всички деца са ваксинирани, дори в нея да се открият деца с коклюш в гърлото, опасността те да се разболеят или да се разболеят тежко е малка. Тези, които не са ваксинирани и са в такава група, има опасност да се разболеят тежко", обясни доц. Мангъров.

Това важи и за други ваксини, например ваксината за полиомиелит. "Ваксината, която в момента се използва в нашата страна, е убитата ваксина. Тя създава имунитет в кръвта и на практика не дава имунитет върху лигавиците. Тя е много добра ваксина и този, който е ваксиниран, никога няма да се разболее от полиомиелит, но той може да разпространява вируса. Противоменингитните ваксини също не създават силен имунитет върху лигавиците", обясни специалистът по инфекциозни болести.

Правилото в епидемиологията е, че когато ваксиналното покритие или процентът на хората, които имат имунитет, независимо дали изкуствен, или естествен, спадне под 70%, съществува опасност да настъпи епидемия, заяви доц. Атанас Мангъров.

Хората, които отказват да имунизират децата си или себе си, не могат по никакъв начин да бъдат задължени да направят това, отбеляза специалистът. "Правени са опити родители на деца, които не са ваксинирани, да бъдат глобявани. Резултатите са завършвали плачевно в съда и те са оправдавани. Родителите, които изпращат децата си на ясли, гадини и в училище без да са ваксинирани, трябва да са готови да понесат риска да се разболеят", подчерта той.

Според него, когато детето посещава ясла, градина и училище, то трябва да бъде ваксинирано, защото там то разширява неимоверно кръга на своите контакти и съответно рискът да се разболее нараства.

Проблем по думите му е, че съществуват много фалшиви противопоказания за ваксинация. "Тези фалшиви контраиндикации, за които голяма роля имат и самите лекари, особено личните, в някои случаи са абсурдни оправдания", коментира той.

Задължителни според него трябва да станат ваксините срещу хепатит А, варицела и менингококови инфекции.

По думите му COVID пандемията е нанесла много тежки поражения върху имунизационната практика. "Държавата влезе в ролята на адвокат на фирмите производители на ваксини и се ръководеше от инструкциите на СЗО, които бяха в разрез с добрата медицинска практика. Това не бива да се допуска. Това е една от причините за отлива, който сега има, и това резистиране от страна на хората, защото ваксините са много деликатна тема. Ролята на държавата е да пази своите граждани. Неслучайно безплатните ваксини, включени в Националния имунизационен календар, се заплащат не от Здравната каса, а от държавата, с малки изключения. Ролята на държавата е да осигурява безопасни и ефективни ваксини", каза още доц. Мангъров.