Управлението на автомобила е дейност, която е правно регламентирана. Това означава, че след получаване на свидетелство за управление всеки водач носи законова отговорност. По отношение на контрола и обучението на град Пловдив, моите наблюдения са, че последното тримесечие на миналата година до днес, броят на санкционираните водачи значително се увеличи. Това каза в ефира на БНТ Дафин Урдажиев - автоинструктор.

Той посочи, че най-честите нарушения са превишаване на скоростта, преминаване на червено, непоставяне на колани и говорене по телефона. Във връзка с последната жестока катастрофа от изминалия ден той изрази опасения, че най-вероятната причина за нея е високата скорост. Именно тя е и "единствената причина за такива тежки произшествия".

"Ние не можем да сложим човек, който да следи всеки, който е взел свидетелство за управление. Отговорността е лична", допълни Дафин Урдажиев.

"Липсата на практически опит при младия водач не му позволява той да е адекватен в това интензивно движение".

Често, допълва автоинструкторът, самонадеяността на младите водачи и липсата на дисциплина, са причина за тежки ПТП-та с такива мощни автомобили. Едно от възможните решения според него е повишаване на точките, които да бъдат отнемани за нарушения, "които статистиката показва, че са най-чести".