Интересът към къмпингуването се повишава. Бумът, който оказа влияние, е от 2020 година заради COVID пандемията. Хората се отвориха за повече почивка сред природата и откриха, че на къмпинг не е толкова страшно. Има и модерни настанявания, т.нар глемпинги. За всеки вкус има място в къмпинг туризма. По отношение на свободното къмпингуване има наредба, която предстои да бъде публикувана, но тя се отнася само за морето. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Веселин Вълев, главен редактор на Camping.bg.

Вълев отбеляза, че за година се изграждат и пускат от 10 до 15 нови къмпинга: "Към днешна дата има над 170 места, които предлагат настаняване със собствени палатки, кемпери и каравани. През 1973 година тези места са били 94. Към днешната дата имаме почти два пъти повече места за къмпингуване".

Според него въпросът със свободното къмпингуване и регламентирането му у нас е доста сложен: "Трябва да се чуе гледната точка на хората, които обичат да ходят на свободно къмпингуване от една страна, другата страна са собствениците на къмпинги, които са инвестирали стотици хиляди левове за техните обекти, а третата страна са местните власти, които следва да се грижат за съответните места - инфраструктурата и чистотата. Гледните точки на тези три страни трябва да се вземат предвид и да се търси най-балансираното решение, което да отговори на интересите на всички тях".

По думите на Веселин Вълев в Южна Европа свободното къмпингуване не е разрешено и има рестрикции: "В Гърция, Хърватия, Италия, Испания, Португалия, които са едни от топ летните дестинации, къмпингуването извън обособените за това места, е забранено. Има обаче либерални страни, това са най-вече Скандинавските държави, където къмпингуването е разрешено до два дни, почти на целите територии на техните страни, но не се отнася за кемпери и каравани, а само за пешеходни туристи и велотуристи. В България и Румъния тези неща не са ясно уредени в законите и съответно цари хаос. Тънкият момент е къде да бъде разрешено сводобното къмпингуване и до каква степен тази дейност да е близо до категоризирани обекти".