От Европейския център за транспортни политики поискаха оставката на шефа на "Пътна полиция" Пловдив главен инспектор Красимир Нешев. Това съобщи за "Фокус" Диана Русинова още вчера. Писмото с тяхната позиция вече е изпратено до министъра на вътрешните работи.

Според Русинова скандално е изказването на шефа на Пътна полиция – Пловдив, в което той твърди, че шофьор с 3 години стаж и 16 нарушения не е рисков. Става въпрос за шофьора, който загина в джипа си след тежката катастрофа от нощта на 13.05.2024 г. на бул. "Руски" в гр. Пловдив, а заедно с него и негова приятелка. Още двама младежи, които са се возили с тях, се борят за живота си.

В интервю за медията ни Диана Русинова обеща, че ще ни изпрати още материали за шефа на КАТ Пловдив, и не закъсня. Тя показа писмо, изпратено до нея от служители на отдел "Пътна полиция" Варна. Писмото е от октомври 2022 г., като по това време настоящият директор на "Пътна полиция" Пловдив Красимир Нешев е работил като ръководител на група към варненския сектор "Пътна полиция" с началник Петко Камбуров. 

"Прочетете внимателно писмото и ще си отговорите защо пътната ни безопасност е на това дередже. Ще разберете и за какви скандални злоупотреби и нарушения става дума. Няма как от такива хора да очакваме да променят нещо. Преди две години аз лично предоставих това писмо на началника на ГДНП, за да вземе мерки и да предприеме действия. Не ми е известно такива да са били предприемани.

Така че когато очакваме някой да се погрижи за нашата сигурност на пътя, спомнете си за това писмо, което много добре обрисува каква е действителността в родната полиция", каза Русинова.

В писмото се твърдят покъртителни неща, за които всички ние отдавна подозираме, но сега са казани в прав текст. Твърди се, че служителите много често правят компромиси със съвестта си и нарушават Закона. Че се пишат актове за нарушения по принуда на хора, които не са нарушили закона с цел да се изпратят да се защитават при определени адвокати, с които после полицаите делят хонорарите. Адвокатите са най-често бивши служители на КАТ. Те се посочват дори поименно в писмото. Схемата работи от дълги години. Тези актове най-често се обжалват, а пътните полицаи имат проблеми с правосъдието след това. И всичко това под натиск от шефовете им.

В писмото е посочена още и "Международна асоциация на пострадалите от ПТП" във Варна, водена от бивш спортист. Твърди се, че кантората прави милиони печалба, благодарение на КАТ Варна, благодарение на престъпната схема. 

Друга интересна престъпна схема е изградена при регистрирането на автомобили, при която се изнудват гражданите да ползват определен регистратор, на който заплащат определена сума. Фирмата, която регистрира автомобилите, е покровителствана от началниците на КАТ.

В писмото се изброяват и още хватки, прилагани в КАТ, за нарушения, за които не може да се защитиш, при които актовете отиват директно в НАП. 

Разбира се и за друга често прилагана измамна схема в КАТ Варна, а именно фалшифициране на свидетелства за управление на МПС. 

Загатнато е и за тестовете за наркотици и прилагането им, и още други възмутителни неща, от които страдат обикновени граждани, без дори да им се дава право на защита.

Цялото съдържание на писмото вижте в галерията към новината.