Шофьор, движещ се с висока скорост в голям град, е патологичен психопат с дефицит на интелигентност, при когото липсва осмисляне на обстоятелствата и действията, сподели при разговор с репортер на Plovdiv24.bg психиатърът д-р Веселин Герев.

По думите му това е дефект на характера, който не подлежи на лечение и се формира още в юношеските години. 

Екипът ни потърси мнението на д-р Герев във връзка с жестокия пътен инцидент от понеделник на бул."Руски", където загинаха шофьорът Кристиан Екмекчиян и спътницата му Теодора Николова. 

Попитахме го дали младостта е оправдание за високата скорост, или човек се ражда привърженик на адреналина. 

Медикът каза, че възрастта е определяща за любителите на екстремното шофиране, но не във всеки случай.

"Младите хора често не се съобразяват какви проблеми може да се появят при рисково шофиране.

Най-голямата глупост е на млад шофьор да купиш кола с над 300 коня. Това е все едно зареден пистолет, който той като на руска рулетка да си доближи до главата."

За него обществото ни вече е наложило този модел на поведение и поколението Z ще бъде показател за това. 

"На всеки светофар да има полиция, тези неща пак ще се случват. Нагласата на хората с пари е, че ще си платят, за да се отърват. Нагласата на тарикатите от  поколението Z е "Мен няма да ме хванат или на мен няма да се случи". Социалните мрежи подпомагат това, защото там се намират моделите за подражание на днешните млади хора." 

Той е категоричен, че възпитанието вече не е ценност, а агресията е взела превес в съвременното българско семейство. Този модел създава личности с чувство за безнаказаност и готовност за вербално или физическо нападение към друг човек. 

Психиатърът разказа още, че неграмотността у младите хора е видима, както и липсата на елементарни познания по физика, която е обвързана с шофирането и движението на един автомобил.

Опитът на Герев сочи, че скоростта е опиат, който сам по себе си предразполага към натискане на педала на газта и достигане до невъобразими скорости. 

По неговите думи често водачите причинили жестоки пътни инциденти са употребили алкохол или психоактивно вещество /стимулант/.

"При употребата на алкохол или взимане на психоактивно вещество човек трудно преценя разстояние, скорост или движение на телата около себе си. Ако е вечерно време, шофира се на фарове, а настилката е мокра, ситуацията става особена.

Тези фактори лъжат психиката и по-точно пространственото възприятие, което създава условия за висока скорост. Всичко е до психологическата нагласа, която работи на принципа на страха. Страхът е основно движенческо качество на психиката, а когато човек няма страх, че нещо може да му се случи или пък на хората около него, той може да прави глупост след глупост."

Според него алкохолът и психоактивните вещества действат по различен начин на реакциите на мозъка. Медикът апелира за по-голяма критичност на обществото към водачите.

"Качвайки се при такъв шофьор, трябва да му кажем, че ще се приберем пеша, ако не кара нормално."

На края на разговора д-р Герев бе скептичен, че положението ще се промени.

"Надали ще може тази огромна образователна, емоционална и ментална дупка да бъде запушена".