От Европейския център за транспортни политики искат оставката на шефа на Пътна полиция – Пловдив Красимир Нешев. Това съобщи за "Фокус" Диана Русинова. Писмото с тяхната позиция вече е изпратено до министъра на вътрешните работи. 

"В ръцете на министъра е да преценява дали мотивите, които изтъкваме, са правилни", каза Русинова.

"Когато имаме толкова значим проблем като безопасността на движението по пътищата, когато се борим със системни нарушители, хора, които дори си позволяват в интернет да разпространяват това опасно поведение, тогава всички ние, публичните фигури и представители на институции, трябва да говорим в един тон. Изказването на шефа на Пътна полиция – Пловдив, в което той твърди, че не вижда проблем шофьор с 3 години опит да има 16 нарушения, е скандално. Аз искам да попитам, ако той е имал четири пъти нарушения като каране без колан, как е останал с шофьрска книжка три години. Това е скандално и един служител на Пътна полиция не може да си позволи да прави такова изказване.

Ако той го намира за нормално, то не само, че няма място да е шеф на Пътна полиция, той няма място изобщо в полицията", посочи Русинова.

Нещо повече, тя посочи, че при тях още преди година е имало сигнал срещу Красимир Нешев, по времето докато е бил шеф на същата структура във Варна. Сигналът е бил от служители на Пътна полиция - Варна, че той си е позволявал и някои злоупотреби при регистрация на МПС и обменяне на актове и други нарушения, мачкане и тормоз на служителите също.

"Но ние няма как да го докажем. Въпреки това сме притеснени, че този човек е на този пост", посочи Русинова.

Тя смята още, че трябва да се започне работа с водачи и разпространители в интернет на опасно поведение на пътя и те трябва да се преследват така, както се разследва разпространяването на порнография. Това е подстрекаване към изключително опасни деяния.

"Това е много опасно поведение и аз съм озадачена как така продължаваме да го неглижираме. Необходима е законодателна промяна в НК и в ЗДП. Не бива да се оставя възможността младите хора да подражават на това поведение, което е много опасно", каза още Русинова.

Според нея това трябва да се ограничава превантивно, тъй като младите хора ще продължат да правят нарушения и да си мислят, че това не е голяма работа за нарушават закона.

Диана Русинова припомни, че преди 6-7 месеца беше рекламирано много шумно, че ще се създава специален отдел в ГДБОП и ще се разследва именно това, разпространението на опасно поведение на пътя. Но засега не се вижда да се прави нещо, а там трябват решителни мерки.

Русинова изтъкна още, че от Европейския център за транспортни политики отдавна се възмущават по тези въпроси, но няма кой да ги чуе. Досега не е имало дори една среща с министъра на МВР, не са поканени техни представители, за да се проведе дори един разговор с тях и да се обменят идеи и предложения за подобряване на ситуацията по пътищата.