Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка предлага да се направи пълен преглед на пътните знаци в Пловдив. Идеята е лансирана от председателя на организацията Йонко Иванов по време на кръглата маса на тема "Пътна безопасност", проведена в сградата на ОДМВР - Пловдив по инициатива на директора гл. комисар Георги Чергов, предава Plovdiv24.bg.

Пълният преглед от екип от Пътна полиция и ОП ОКТ се налага, защото на много места липсват знаци, а много други е претоварено със знаци. 

"Освен, че направихте два страхотни стадиона и спечелихте Купата на България, в Пловдив има възможност да се направят минимум 2 полигона. Не полигони за обучение, а за специфична ситуация на пътя - влизане от сухо на хлъзгаво, от хлъзгаво на мокро, аквапланинг. Тук теренът е доста равнинен и има възможности участниците в движението да овладеят техниката на управление на автомобил, което ще допринесе страшно много за качеството на шофиране в този регион" - коментира Йонко Иванов.

Полигоните за специфична пътна ситуация са регламентирани в Наредба на МРРБ от 2017 г. Текстът задължава във всички градове с население от 30 до 60 хиляди души да има най-малко един полигон на базата на бройката на населението от тип А, който е най-голям като площ, а от 10 до 30 000 – да има по-малък такъв на база  бройката на хората. Оказва се, че това императивно изискване не се спазва от общините.

Експерът, който се занимава с обучение на шофьори повече от 42 години, е убеден, че санкциите не помагат. 

"Обучение. Обучение през целия живот - това хората го казват. И да промием мозъка на родителите, защото те са виновни. 

За този случай, който стана тук (б.а. - катастрофата на бул. "Руски" на 13 май 2024 г.) - къде са били родителите на тези двама човека, които са на задната седалка? Къде е родителят на това момиче, когато знаят, че този човек е с потенциална характеристика на закононарушител?" - риторично попита той.