Оказва се, че както в България, така и в Румъния "най-важната и неотложна цел на родителите е да подарят най-скъпата кола на тийнейджърите, когато навършат 18 години", коментират психолози.

Фаталните катастрофи на Балканите, причинени от млади, неопитни шофьори, които често са зад волана на мощни автомобили, зачестяват, предупреждават психолози, които подчертават, че нерядко моралните виновници за фаталните инциденти са родителите.

Поредната и най-прясна трагедия по родните пътища почерни две семейства. С над 200 км в час е карал 21-годишният Кристиан Екмекчиян във фаталната нощ, когато зверска катастрофа отне неговия и живота на приятелката му и прати други двама младежи в тежко състояние в болница в Пловдив. Продължава битката за живота на 22-годишните момче и момиче, които са се возили на задната седалка на джипа, катастрофирал с над 150 км/ч на бул. "Руски" в областния град.

Какво казва психологът за "убийствения подарък" 

"Някои се стресират и форсират няколко години предварително и полагат безкрайни усилия, за да изпълнят това желание", обръща внимание румънският психолог Михай Копъчану, който представя няколко случая на млади хора без шофьорски опит, които са причинили истински трагедии по пътищата. Експертите по шофиране добавят, че дори властите имат своя дял от вината за тези драми.

С велосипед до навършване на 20 години

В коментар за румънския вестник Adevarul психологът предупреждава, че в Румъния твърде много млади хора умират в автомобилни катастрофи, а други млади хора са зад волана.

"Несъмнено много от младежите на 18-19 години, въпреки че са получили шофьорска книжка, все още нямат уменията или компетенциите да шофират отговорно и безопасно. Възрастово специфични са недисциплинираността зад волана, превишена скорост, импулсивност и за съжаление - консумация на алкохол. За тях би било много по-умно да се съсредоточат върху собственото си съзряване, завършването на училище, намирането на работа. Ние сме страната, в която най-важната и неотложна цел на родителите е да подарят най-скъпата кола на тийнейджърите, когато навършат пълнолетие. А някои се стресират години предварително и полагат големи усилия, за да изпълнят това желание. Погрешно те смятат, че това е знак на любов, но това е сериозен жест на безотговорност, особено когато познаваме личността и темперамента на собственото си дете и когато сме наясно, че 18 години във визитката не означава когнитивна, социална и емоционална зрялост. Много тийнейджъри трябва да карат колело поне до 20-те си години. Едно време задължението начинаещият да шофира 1 година само придружен от възрастен с книжка, много по-отговорно, беше смислено и спасяваше животи", казва експертът.

Михай Копъчану също показва, че за съжаление твърде много инструктори по шофиране и твърде много полицаи си затварят очите, когато позволяват на млад човек да шофира, който прави грешки в движението и не е във форма. "И не става въпрос за емоционалност. Укоримо и престъпно. Имаме нужда от повече професионална взискателност именно за да спасим стотици животи! Как може да е съвестта на инструктора и на полицая, който е допуснал тийнейджър да шофира и след няколко дни да направи катастрофа и в резултат на това да има човешки жертви? Кой им търси отговорност?", пита психологът.