Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски се обърна при откриването на конференцията BGMK 2030: Граждански принос за изграждане на доверие, единство и съюз, организирана от Либералния интернационал в сътрудничество с Американския университет в Европа - ФОН, проведена в Скопие, информира македонският телевизионен канал “ТВ 21“.



В конференцията участват и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, министърът на местното самоуправление Горан Милевски, а съпътстващата програма на конференцията за сътрудничество между образователните институции между Република Северна Македония и България участва и първия вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните отношения в РСМ Артан Груби.



В конференцията участват и депутати от Събранието на Република Северна Македония, евродепутатът Илхан Кючюк, посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов, ректорът на Американския университет в Европа – ФОН, Биляна Пулеска Янушевска, зам.-ректор на Великотърновския университет "Кирил и Методий“, Милко Палангурски, както и няколко представители на местното самоуправление от Северна Македония и България.



Телевизионният канал представя обръщението на министър-председателя на РСМ Димитър Ковачевски на конференцията изцяло:



"Първо, благодаря за организирането на това събитие. С премиера Петков казахме, че ще дадем политическа инициатива, но организациите, които са част от секторите, за които говорихме, са тези, които трябва да водят дебата и които трябва да изграждат мостове между бизнес общността, образователните институции и студентите, и гражданите като цяло. Това само потвърждава, че това е правилният подход и начин.



За мен е голямо удоволствие да говоря на тази конференция. Това удовлетворение се дължи на концепцията на конференцията, дефинирана в нейното име: BGMK 2030 – Граждански принос за изграждане на доверие, единство и съюз.



Идеята на конференцията съвпада с идеята за новото динамично развитие на отношенията между Република Северна Македония и Република България.



Моето намерение, както и това на моя приятел и колега, министър-председател Петков, е да отворя най-широко поле за сътрудничество между редица заинтересовани страни в социалния живот. Гражданският принос, приносът на академичните среди и сътрудничеството на висшите учебни заведения са важен елемент в този процес.



Вярно е, че изписването на новите страници от отношенията между двете страни е поставено на най-високо ниво, на ниво правителства. Но ние с премиера Петков поехме инициативата да водим приобщаващи разговори, отдолу нагоре. Тоест проектите за насърчаване на сътрудничеството и приятелството между народите на двете страни трябва да идват от тези, които са пряко свързани с тях и които ще отговарят пряко за тяхното изпълнение.



Затова бяха сформирани работните групи, затова бяха определени приоритетите, затова и дните за реализация бяха включени в календарите на дейностите.



Радвам се, че в същата седмица след междуправителствената среща вече имаме форум, на която присъстват академичната общност, преподаватели и студенти за обмен на мнения и знания за това какво е модерно в обществото и какво може да даде нов тласък на отношенията между двете страни и нова стойност по отношение на подобряването на качеството на представянето на нашите студенти и тяхното желание да работят и да си сътрудничат. Това потвърждава, че това е правилната посока, две съседни държави трябва да разговарят и че разговорите трябва да водят до изграждане на доверие, което ще доведе до резултати в политическата област за насърчаване както на сътрудничеството, така и на политическите и социалните процеси.



Не се съмнявам, че този процес ще възстанови атмосферата на доверие и приятелство и че ще бъде силен стимул за отваряне на вратата за взаимно приемливо решение на отворените политически въпроси. Особено тези, които се отнасят до отблокиране на процеса за финализиране на процедурата за членство в ЕС.



Няма съмнение, че със съвместното заседание на правителствата на Република Северна Македония и Република България по-рано тази седмица в София и посещението на министър-председателя Петков и неговата делегация седмица по-рано, двете страни постигнаха големи крачки в напредъка за изграждането на отношения.



Там, където има политическа воля и идея за прогрес, различията лесно се преодоляват.



Заедно започнахме честен и ангажиран диалог за стабилност и развитие на двете страни. Насърчихме задълбочаването на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между нашите две страни.



И двете правителства са избрали политики за изграждане на мостове, а не на стени.



По този начин и двете страни показват отговорност към своите граждани за постигане на достойни решения за двете нации за подобряване на живота на гражданите.



Заедно постигнахме споразумение за предотвратяване на злонамерената пропаганда, до колкото се появява такава вътре в страните, заедно да се противопоставят на речта на омразата и заедно да победят национализма.



Реформаторските правителства в Скопие и София се ангажират да отворят нови перспективи за развитието и напредъка на отношенията между двете страни.



Нова такава среща вече се организира в Скопие, организирана от ресорните министерства на икономиката и финансите на Северна Македония и България, с участието на бизнес общности и търговски камари от двете страни.



Граждани, общности и политици, които се разбират и които разрешават различията чрез диалог, отварят пространство, за да посветят тази искреност и доверие на общите цели.



Убеден съм, че тези съобщения ще бъдат изпратени и от тази ваша конференция. Убеден съм, че академичните общности и организациите на гражданското общество са силни канали за предаване на тези послания.



Вярвам също, че това може да бъде всеки човек, всеки гражданин, който вярва в европейската идея и общото европейско бъдеще на Република Северна Македония и Република България.



Благодаря още веднъж за възможността да се обърна към вас и да ви пожелая успешна конференция и искам да благодаря на организаторите, които дори по време на пандемия успяха да ни съберат и организират. Благодаря и на домакините, които осигуриха това пространство, както и на уважаемите професори, посланика на Република България, ректорите и разбира се студентите, които могат да научат много от този нов процес, който е отворен и могат да бъдат популяризатори и посланици на изграждането на добри отношения за бъдещето между Република Северна Македония и Република България, защото това са две държави, които заслужават и искат да вървят напред и дават пример за добросъседски отношения в Брюксел.

Превод и редакция: Юлиян Марков