Днес, 13 май, Европейската Комисия отново изрази очакването, че "Северна Македония ще спазва всички двустранни споразумения, включително Споразумението от Преспа".

Говорителят на Комисията Петер Стано нарече, случилото се при помагането на клетва на новия президент на РСМ, "нещастен инцидент".

Новият президент на Северна Македония не спомена конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетва вчера (12 май).

Стано също така уточни, че "това, което се очаква от Северна Македония, беше много ясно посочено в последния доклад за напредъка на страната (по разширяването на ЕС) през есента на миналата година".

Според Петер Стано в този доклад се посочва, че "страната трябва да поддържа добри отношения с другите страни от процеса на разширяване и да продължи участието си в регионални инициативи", и се подчертава, че "съществуващите двустранни споразумения трябва да се изпълняват добросъвестно от всички страни, включително Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Това е, което ЕС очаква от Северна Македония".

Запитан дали поведението на властите в Северна Македония ще продължи да бъде същото (т.е. да не използват конституционното име на страната) и какви мерки би могъл да предложи ЕС, може би икономически, в контекста на нейната европейска интеграция, Петер Стано отбеляза, че "ЕС и неговите представители, а именно председателят фон дер Лайен, комисаря Оливер Вархеи (еврокомисар по въпросите за съседството и разширяването) и Жозеп Борел са категорични, че очакваме и ще работим с новоизбраните власти в Северна Македония, както с президента, така и с новото правителство, за това как да помогнем на страната да продължи напред и да отговори на очакванията, които ЕС е поставил в контекста на пътя за присъединяване на Северна Македония към блока".