Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в публикация в социалната мрежа Х, призова Северна Македония да спазва споразумението от Преспа.

"За да продължи Северна Македония по успешния си път към членство в ЕС, от изключителна важност е страната да продължи своя курс на реформи и да спазва напълно обвързващите си споразумения, включително Споразумението от Преспа", написа тя в личния си акаунт в X.

Президентът на  Северна Македония Гордана Силяновска по време на полагането на клетва нарече страната "Македония", въпреки факта, че в текста на клетвата, която беше прочетена от председателя на парламента в оставка Йован Митрески, призовавайки Силяновска да го повтори, страната е наречена "Северна Македония".

Отговорът на гръцкото МВнР беше незабавен. В изявлението на гръцкото ведомство се посочва, че действията на новия президент на РСМ са "грубо нарушение на Преспанското споразумение", като се обявява, че "както двустранните отношения между Гърция и Северна Македония, така и европейският път на Северна Македония зависят от пълното прилагане на Преспанско споразумение и най-вече за използването на конституционното име на страната.