Председателят на "Гръцко решение" Кириакос Велопулос скъса Споразумението от Преспа, докато говори от трибуната на гръцкия парламент, предаде Inkefalonia.gr.

По време на речта си в парламента той обяви, че това е "единственото достойно и патриотично действие".

"Вие ни казвате да се разбираме със съседните народи. А ние питаме: кой избра Ердоган, който претендира за нашите територии? Турският народ. Кой избра Рама, който претендира за нашите територии? Албанският народ. Кой избра ВМРО в Скопие? Народът на Скопие. Нашият проблем не е в хората от Скопие. Проблемът е ВМРО, която е известна със своите цели. Тя е нацистка, фашистка партия и именно нея са избрали жителите на Скопие", заяви председателят на "Гръцко решение".

"Всички тук ни го казваха: "всяка стъпка на Скопие към Европа зависи от искреното спазване на договореното". И така, Скопие получи членство в НАТО, получи "македонска" националност и език, получи "Македония", чисто и просто, а сега идваме ние и уж ги заплашваме, че няма да им позволим да се присъединят към ЕС. Престанахте да наричате страната Скопие и я наричате Северна Македония. Те никога не са спирали да наричат страната си Македония. Така че не падате от небето. Ние в "Гръцко решение" ще уважим сълзата на Караманлис за Македония. Решението за Скопие е едно: ако "Гръцко решение" управлява, ние ще скъсаме Преспанското споразумение! Това е, което ще направим!" 

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, по време на клетвата си за встъпване в длъжност, нарече страната "Македония", а не "Северна Македония", както е договорено в Преспанското споразумение.

Припомняме, че Европейската Комисия изрази очакването, че "Северна Македония ще спазва всички двустранни споразумения, включително Споразумението от Преспа", което изисква да се използва конституционното име на страната-"Северна Македония".